Hlavní obsah

Volkswagen se zcela stáhl z Ruska. Své aktivity v zemi prodal Avilonu

Německý automobilový koncern Volkswagen prodal svou továrnu v Kaluze v Rusku ruskému prodejci automobilů Avilon. Firma to uvedla ve svém pátečním sdělení a v tiskové zprávě, kterou jeho dceřiný podnik Škoda Auto zaslal ČTK. Společnost se tak z Ruska zcela stáhla.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Po dřívějších krocích v souvislosti s válkou na Ukrajině toto rozhodnutí znamená konec samostatného ruského podnikání největší evropské automobilové skupiny. Podle zpráv médií daly ruské úřady transakci zelenou tento týden, uvedla agentura DPA.

Hodnota obchodu oznámena nebyla. Podle nedávné zprávy agentury Interfax, která se odvolává na zdroj obeznámený s příslušným rozhodnutím podvýboru vládní komise pro kontrolu zahraničních investic, zaplatí Avilon za ruské aktivity Volkswagenu 125 milionů eur (zhruba tři miliardy Kč).

Kolem gigafactory v Líních krouží ještě další investoři

Ekonomika

VW už v březnu 2022, krátce po útoku ruských sil na Ukrajinu, pozastavil výrobu ve svých tehdejších dvou továrnách v Rusku. Zastavil také vývoz vozů do Ruska pro všechny koncernové značky.

Vysoce moderní továrna v Kaluze asi 150 kilometrů jihozápadně od Moskvy se 4000 zaměstnanci je považována za nejdůležitější aktivum VW v Rusku. Podle ruského ministra průmyslu a obchodu Denise Manturova se už hledá dodavatel z jihovýchodní Asie, který by výrobní závod znovu uvedl do provozu.

Západní sankce zasadily ruskému automobilovému sektoru tvrdou ránu. Celková výroba osobních automobilů v Rusku se loni propadla o 67 procent na 450 000 vozů, což je nejnižší úroveň od pádu Sovětského svazu v roce 1991.

Ruská vláda schválila prodej hlavní továrny Volkswagenu v Rusku

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám