Hlavní obsah

Vláda nabídla firmám ústupek v nemocenské

Právo, Hana Kadečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda, odbory a zaměstnavatelé jsou v otázce zákona o nemocenském pojištění stále ve sporu. Nic na tom nezměnilo ani čtvrteční jednání tripartity. Nicméně vláda se rozhodla nabídnout firmám, které se brání převzít výplatu nemocenských dávek zaměstnanců v prvních 14 dnech marodění, ústupek.

Foto: archiv J. Nohavici

Jaromír Nohavica a Robert Kuśmierski

Článek

Právu to po jednání řekl ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. "Jde o spor, který trvá dlouhodobě, a hledáme způsoby, jak tento odpor podniků převzít výplatu nemocenské snížit. Reagovali jsme na výtky obzvláště malých firem, takže máme připravenou variantu, že firmy do 25 zaměstnanců by si mohly vybrat režim pojištění - buď zůstanou u toho, co platí teď, to znamená, že budou odvádět normální nesnížené pojištění a nebudou muset hradit nemocenskou, anebo přejdou na nový režim, budou platit nemocenskou a pak se jim také sníží pojistné," popsal vládní ústupek Škromach.

Zaměstnavatelé nechtějí mít zodpovědnost

Nicméně zaměstnavatelé trvají na svém: Nechtějí zodpovědnost za výplatu dávek v nemoci vůbec přebírat. "My jsme principiálně proti navrženému systému. Říkáme, že je chyba, že jeden amatér, kterým je Česká správa sociálního zabezpečení, bude nahrazen druhým amatérem, a to jsme my zaměstnavatelé," řekl Právu prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Milan Veverka.

Podle něj by nemocenskou měli lidem hradit zdravotní pojišťovny: "Tady existuje síť zdravotních pojišťoven, přes ně musí projít fakticky každý nemocný, ony financují zdravotní péči, čili ony mají zájem na minimalizaci marodění. Takže by ideálním partnerem byly ony."

K vládnímu ústupku nicméně řekl, že kdyby nakonec nebylo vyhnutí, bylo by dobré, aby si malé firmy mohly vybrat samy. "Ještě chceme vnutit partnerům myšlenku, že se může třeba pět nebo deset firem integrovat a spravovat to pojištění společně. Protože když například přijde epidemie a firma má dvacet zaměstnanců, tak jí to může položit. Když ten soubor zaměstnanců ale bude třeba dva tisíce, tak by to umožnilo firmám přežít."

Některé firmy na nový systém tvrdě doplatí

Veverka vládnímu návrhu vyčítá i to, že neumí řešit meziodvětvovou solidaritu. "Dnes se všechny dávky platí prakticky z jednoho rance. Nově by to bylo tak, že každá firma bude nemocenské platit sama. Takže firmy v zemědělství, stavebnictví či hutě a doly, kde je hodně nemocí, neboť je nese charakter té práce, budou postiženy co do konkurenceschopnosti. Zatímco firmy jako pojišťovny, banky, úřady naopak budou zvýhodněny, protože budou mít také nižší pojistné a nemoci téměř žádné".

Předseda Sdružení podnikatelů ČR Bedřich Danda Právu řekl, že nesouhlasí ani s argumentem vlády, že navrhovaný systém vyplácení nemocenských dávek je běžnou praxí ve vyspělé Evropě. "Jestliže dosahujeme jen 60 procent tvorby HDP na osobu proti Evropě, tak nemůžeme stoprocentně přebírat evropské zákony," uvedl.

Odbory stojí mimo tento spor vlády a zaměstnavatelů. Jde jim hlavně o to, aby zaměstnanci na změny nedoplatili, měli nemocenskou minimálně stejně vysokou jako mají teď nebo vyšší, a aby byly zaručeny valorizace nemocenských dávek. Právu to řekl šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám