Hlavní obsah

Moskva umístila Zelenského na seznam stíhaných osob

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské ministerstvo vnitra na svých webových stránkách oznámilo umístění ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na seznam stíhaných osob. Informovala o tom ruská státní zpravodajská agentura RIA Novosti. Ministerstvo neuvedlo, za porušení jakého zákona je Zelenskyj stíhán.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

RIA Novosti dle Ukrajinske pravdy jen uvádí, že je stíhán „pod článkem trestního zákoníku“, aniž by nějaký konkrétní článek jmenovala. Zelenského záznam na stránkách ministerstva pak obsahuje informace jako datum a místo narození, aniž by zmiňoval, že jde o ukrajinského prezidenta. Dále je doprovázen fotkou hladce oholeného Zelenského ještě z doby před začátkem ruské invaze.

Stíhána je i hlava Ruské federace Vladimir Putin. Na toho již loni v březnu vydal zatykač Mezinárodní trestní tribunál na základě vyšetřování válečných zločinů, zločinů proti lidskosti a genocidy, za něž je dle soudních prokurátorů na Ukrajině zodpovědný. Jde o první takový zatykač vydaný na vůdce stálého člena Rady bezpečnosti OSN.

Ačkoliv ruské ministerstvo vnitra nejmenovalo konkrétní obvinění vůči Zelenskému, Kyjev je Kremlem dlouhodobě označován za „zločinný režim“. V poslední době zástupci Ruska nejčastěji mluví o teroristických činech ze strany Ukrajiny, především ve spojení s dronovými útoky na ruskou energetickou infrastrukturu.

Kreml Kyjev obviňuje i ze spoluúčasti na březnovém teroristickém útoku na koncertní síň Crocus City Hall v Moskevské oblasti, a to i přesto, že se k němu opakovaně přihlásila odnož Islámského státu.

Rusko hlásí sestřelení čtyř raket ATACMS nad Krymem

Evropa

Výběr článků

Načítám