Hlavní obsah

Stát chce utnout množící se podvody s nemocenskou

Právo, Hana Kadečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce nejpozději do dvou let skoncovat s podnikavci, kteří se rozhodli slušně žít na úkor českého sociálního systému, konkrétně na výplatě nemocenských dávek.

Foto: Czech Hero Ride
Článek

Ačkoli všichni zaměstnanci v Česku, kteří už byli nemocní, vědí, že redukce při výpočtu nemocenských dávek je tak vysoká, že se z nich dlouhodobě vyžít nedá, jsou tací, kteří zjistili opak. Chce to "jen" získat víc zaměstnání a v každém mít příjem kolem dvaceti tisíc korun. To je totiž příjem, který odpovídá maximální možné nemocenské ve výši 11 370 Kč, kterou člověk může dostat za měsíc nemoci. Současný zákon umožňuje, aby člověk, který má více zaměstnání, dostával v době marodění nemocenskou z každého tohoto zaměstnání. A tak se někteří lidé domluvili, navzájem se zaměstnali, získali tak například pět zaměstnání po 20 tisících a druhý den onemocněli.

"Podařilo se nám rozkrýt a zdokladovat jeden případ na Děčínsku, kterým se právě nyní zabývá policie. Jde o případ, kdy si ti lidé přišli až na 50 tisíc korun měsíčně čistého," řekl Právu šéf České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) Jiří Hoidekr. Všeobecně se však ví, že takových podnikavců je mnohem více.

Výdělky se sečtou a zredukují

Ministerstvo práce a sociálních věcí proto ve věcném záměru nového zákona o nemocenském pojištění navrhuje jiný výpočet nemocenských dávek. Je založen na tom, že se příjmy ze všech zaměstnání sečtou a podle stanovených pravidel pro výpočet nemocenské zredukují, takže z celkových příjmů vyjde nakonec jen jedna nemocenská dávka, a ne několik, jak to je možné dosud.

Podle Hoidekra je to jeden z klíčových ochranných prvků pro nový systém nemocenské. Ten by měl začít platit buď v příštím roce, nebo v roce 2006. Jak Hoidekr dodal, současný systém navíc staví do velmi nevýhodné pozice ty zaměstnance, kteří mají vyšší výdělek u jednoho zaměstnavatele. Zatímco člověk se třemi zaměstnáními po dvaceti tisících vyinkasuje za měsíc nemoci více než 34 tisíc (3x 11 370), manažer s padesátitisícovým platem za stejnou dobu marodění dostane pouze zákonem stanovené maximum, tedy 11 370 korun. "Z toho vyplývá, že vyšší příjmové skupiny jsou v tomto systému poškozované. To je nespravedlivé a nemá to se sociálním systémem co dělat," zhodnotil situaci Hoidekr.

Dávka všem stejná

Podle zamýšlené změny, kdy se příjmy ze všech zaměstnání sečtou a zredukují, by už nemělo být výhodnější vykonávat například tři pracovní poměry na nepříliš zodpovědné pozici než být manažerem za 50 tisíc. "Podle nové zásady budou mít oba stejně. Dostanou 11 tisíc," konstatoval Hoidekr.

Související témata:

Výběr článků

Načítám