Hlavní obsah

Nečekaný hit TikToku. Experti jsou z propagandistické písně oslavující Kim Čong-una znepokojeni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severokorejská píseň Přátelský otec oslavující tamního diktátora Kim Čong-una se stala nečekaným virálním hitem na sociální síti TikTok. Zatímco její uživatelé chválí její optimistickou a chytlavou melodii a přirovnávají ji k tvorbě skupiny ABBA, experti na Severní Koreu jsou znepokojeni zejména kvůli silně propagandistické povaze textu, píše BBC.

Severní Korea vydala novou píseň na oslavu Kim Čong-unaVideo: AP

 
Článek

Severní Korea píseň vydala v polovině dubna. Podle Jihokorejců je to ukázka Kimovy současné snahy osamostatnit se od svých diktátorských předchůdců – otce Kim Čong-ila a dědy Kim Ir-sena.

Během dvou týdnů se synth-electropopový song stal na TikToku hitem. Jeho uživatele okouzlila zejména jeho chytlavá melodie. Podle nich je to skvělý počin a zaslouží si vyhrát hudební cenu Grammy. „Taylor Swift určitě nečekala, že jí někdo vypálí rybník hned poté, co vydá nové album,“ komentoval to jeden z uživatelů.

Další přirovnávají severokorejský song ke staršímu španělskému či francouzskému popu, ale i k hudbě skupiny ABBA. V tom se shodují s experty na Severní Koreu. „V tomto případě z toho ABBA přímo čiší,“ uvedl Peter Moody, analytik a odborník na Severní Koreu z jihokorejské univerzity. „Je to optimistické, chytlavé s bohatou skladbou orchestrálních pasáží,“ dodal.

Severní Korea vydala novou hitovku oslavující diktátora Kima

Svět

Jenže co už si zejména mladí uživatelé TikToku neuvědomují, je silně propagandistický text písně, která velebí severokorejského diktátora, jenž mimo jiné slíbil „totální vyhlazení Spojených států“ a vypustil množství balistických střel.

„Zpívejme o Kim Čong-unovi, velkém vůdci / chlubme se Kim Čong-unem, přátelským otcem“, prozpěvují si vesele různí pracovníci, vojáci či děti. Mezi odborníky text vzbudil rozruch, neboť dosud byly termíny „otec“ nebo „velký“ vyhrazeny pro Kimova děda a prvního severokorejského vůdce Kim Ir-sena. Kim Čong-un byl od roku 2012, kdy převzal úřad po svém otci, označován za „Velkého následníka“. Podle odborníků odchýlení se k „velkému vůdci“ či „přátelskému otci“ značí přeměnu Kimova obrazu k „Nejvyššímu vůdci“.

Podle Alexandry Leonziniové z univerzity v Cambridge fungují písně v Severní Koreji v podstatě jako noviny. „Písně jsou využívané ke sdělování, jakým směrem se země vydává, či ke sdělení důležitých momentů a vývoje v politice,“ podotkla Leonziniová.

Hudba je v Severní Koreji jedním z hlavních nástrojů propagandy. Podle přeběhlíků jsou její obyvatelé každé ráno buzeni propagandistickými songy z místních rozhlasů. Texty písní vycházejí v novinách a časopisech, spolu s návody na tance k nim. Tím se, spolu s jednoduchou, chytlavou melodií, dostanou do hlav Severokorejců, a vládní režim tak může šířit své ideologické poselství.

Výběr článků

Načítám