Hlavní obsah

Škromach: Za první tři dny nemoci ani korunu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sazba nemocenské za první tři dny nemoci od nového roku klesla na 25 procent. Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach se však v boji za vymýcení zneužívání těchto dávek nebojí jít ještě dál a navrhuje, aby lidé za první tři dny nemoci nebrali ani korunu.

Foto: BS Vinařské potřeby
Článek

Další varianty uvažují o tom, že by zaměstnavatelé svým pracovníkům vypláceli 35 či současných 25 % mzdy. Tento návrh je uveden v dodatku věcného záměru zákona o nemocenském pojištění, který bude ve středu projednávat vláda. V dalších dnech nemoci až do patnáctého je nyní pro výpočet nemocenské započítáván denní příjem do 480 korun z 90 procent. Několik variant v návrhu počítá se snížením i této sazby a to na 70, 65 či dokonce pouze 60 procent.

:. ANKETA
Souhlasíte s návrhem "za první tři dny nemoci ani korunu"? Hlasujte v anketě na konci článku.

Radost by návrh "za tři dny nemoci ani korunu" jistě udělal zaměstnavatelům, kterým by podle výpočtů ministerských úředníků uspořil až 1,7 miliardy korun ve srovnání s nejvyšším návrhem 35 procent denní mzdy. Pro nemocné by to znamenalo rozloučit se za první tři dny pracovní neschopnosti v průměru o 600 korun.

Nemocní by podle nového návrhu měli nemocenskou dostávat od zaměstnavatelů pouze za pracovní dny. Zákon rovněž předpokládá, že by výplatu dávek od 15. dne převzal stát. Novým zákonem chce ministr Škromach zamezit zneužívání nemocenských.

Zatímco občanům chce vláda nemocenské krátit, poslanci mají za první měsíc plný plat. V nedávném Poslaneckém hlasování Novinek, kterého se prostřednictvím emailu zúčastnilo 67 zákonodárců, vyslovilo 44 z nich pro omezení této výsady. Proti bylo 10 poslanců a 13 z hlasujících nemá jasno a zdrželo se.

Anketa

Souhlasíte s návrhem "za první tři dny nemoci ani korunu"?
Ano
13,7 %
Ne
86,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2613 čtenářů.

Související články

Koalice je opět blíž schválení reformy

Koalice byla i ve středu stoprocentně úspěšná v bitvě o reformu veřejných financí. I přesto, že opozice navrhla zamítnout řadu návrhů, druhým čtením nakonec...

Výběr článků

Načítám