Hlavní obsah

Tvrdá data: Hospody zdražily za poslední roky o třetinu, nejvíc polévku a guláš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za čtyři roky se ceny v hospodách a restauracích zvýšily o 36 procent. Srovnání cen z letošního srpna s cenovou hladinou roku 2019  plyne z tzv. gastroindexu, který v úterý zveřejnila společnost Dotykačka. Index vychází z cenového srovnání pěti desítek položek v různých typech provozoven a mimo jiné ukázal, že nejvýrazněji podražily polévky, burgery a guláše.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Meziročně vzrostly ceny v gastroprovozech o osm procent (ilustrační foto)

Článek

Jestliže v roce 2019 byla průměrná cena polévky 36 korun, letos v srpnu to již bylo 54 korun, což představuje nárůst o 51 procent. Podobně markantní zdražení lze vidět i u burgerů, respektive gulášů. Jestliže v roce 2019 se burger prodával v průměru za 139 korun, minulý měsíc to již bylo 201 korun, což je nárůst 45 procent. Pro doplnění - guláš podražil z průměrných 119 na 169 korun, tedy o 42 procent.

Výrazné zdražení nepostihlo v restauračních provozech jen pokrmy. Průměrná cena kávy stoupla o 41 procent na 52 korun a těsně pod padesátikorunovou hranicí je již i průměrná cena piva. To se prodává v průměru za 49 korun.

Z indexu dále plyne, že meziročně vzrostly ceny v gastroprovozech o osm procent, byť tempo růstu se postupně snižuje. Vladimír Sirotek ze společnosti Dotykačka připomněl, že v lednu byly podle indexu ceny vyšší o více než 12 procent. Očekává, že za celý rok ceny meziročně stoupnou zhruba o šest až sedm procent.

Češi začínají mít drahého zboží plné zuby. Objemy nákupů za hranicemi letí nahoru

Domácí

Stejně jako v minulých měsících lze sledovat, že podle dat rostou nejvíce tržby v gastronomii v Praze, uvedl. Od ledna do srpna byly meziročně o 11 procent vyšší. O pět procent vzrostly v regionálních městech, naopak v menších městech a nejmenších obcích tržby buď nijak nerostly, nebo i mírně klesly.

Letošní letní sezona byla podle společnosti slabší než loni. V červenci a srpnu byly tržby v gastronomii meziročně nižší o dvě procenta. Kromě Prahy, kde vzrostly o čtyři procenta, klesaly jak v regionech, tak menších sídlech. Největší propad zaznamenala Dotykačka u klubů nebo diskoték, kterým poklesly tržby v letních měsících o 21 procent.

Podle společnosti to může být způsobeno změnou typického chování lidí, kteří více chodí do podniků odpoledne nebo vpodvečer. To je také častěji zavede více do kaváren, kterým podle dat tržby v červenci a srpnu vzrostly meziročně o čtyři procenta.

Průměrné ceny v roce 2019 a míra zdražení k srpnu 2023
ProduktCena 2019Cena v srpnu 2023Nárůst k srpnu 2023
Šumivé víno24627813 %
Pizza13817829 %
Steak17522830 %
Vodka375239 %
Guláš11916942 %
Káva375241 %
Pivo364935 %
Burger13920145 %
Minerální voda293626 %
Polévka365451 %
Zdroj: Dotykačka

Karty versus hotovost. Lidé stále častěji chodí bez peněz

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám