Hlavní obsah

Stát pomůže nejslabším s energiemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda připravuje speciální pomoc s cenami energií pro sociálně slabé skupiny obyvatelstva. Tak zvanými zranitelnými zákazníky by v chystaném energetickém zákonu měly být např. některé skupiny – lidé, kteří jsou závislí na domácí umělé plicní ventilaci, dlouhodobé domácí oxygenoterapii, dále pak příjemci invalidního důchodu ve třetím stupni a příjemci příspěvku na péči ve stupni III a IV, kam patří osoby s největším postižením.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle Martina Sedláka ze Svazu moderní energetiky, který je zároveň poradcem ministerstva práce a sociálních věcí, by se speciální pomoc s cenami mohla týkat i dalších osob.

Pomoc až pro 300 tisíc lidí

„Například vdov, vdovců, matek samoživitelek nebo případně otců samoživitelů a dalších, kteří již jsou v rámci systému sociálních dávek,“ řekl. „Ohrožené domácnosti by pak mohly mít nárok na levnější cenu elektrické energie, tak aby pro ně byla dostupnější,“ dodal.

V úvahu přichází zavedení zvláštní cenové kategorie u zastropování cen nebo úsporného tarifu

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) odhaduje, že by se větší pomoc státu mohla týkat 250 až 300 tisíc obyvatel. Na podporu by lidé podle jeho slov mohli dosáhnout možná už od počátku příštího roku.

„Když se nám podaří stihnout novelu energetického zákona, budu od 1. ledna schopen na tyto skupiny obyvatel cílit adresnější, jasnější a administrativně jednodušší pomoc než příspěvek na bydlení. U této skupiny lidí budu moci zvýšit pomoc oproti jiným skupinám obyvatel,“ řekl v neděli Jurečka v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

„Na definici zranitelného zákazníka pracujeme společně s ministerstvem práce a sociálních věcí. Bude součástí návrhu novely energetického zákona, návrh bude předložen vládě v řádu několika týdnů,“ odpověděla Právu Miluše Trefancová z tiskového odboru ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) na dotaz, koho všeho by se věc mohla týkat.

Podvod s příspěvkem na energie přes falešný portál občana. Muž na Šumpersku přišel o 200 tisíc

Krimi

„V tuto chvíli se využití definice předpokládá zejména v kontextu postavení zranitelných zákazníků na trhu s energiemi vůči dodavatelům, posílení jejich práv a v neposlední řadě v souvislosti se zákazem odpojení od distribuční soustavy,“ dodala mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Eva Davidová.

Když se nám podaří stihnout novelu energetického zákona, budu od 1. ledna schopen na tyto skupiny obyvatel cílit adresnější a jasnější pomoc
Marian Jurečka

Podle ní pak bude možnost v rámci úsporného tarifu nebo zastropování cen zavést ve prospěch zranitelných zákazníků zvláštní cenovou kategorii.

U těžce zdravotně postižených lidí by podle Sedláka mohlo zařazení mezi zranitelné zákazníky zabránit odpojení např. dýchacích přístrojů od sítě kvůli nezaplacení elektřiny, což by pro ně mohlo být osudové. Mohli by získat třeba dalších šest měsíců na vyřešení záležitosti.

Rozšíření kategorií zranitelných zákazníků na více sociálně slabých obyvatel, než jen hendikepované prosazuje i NERV nebo aspoň jeho velká část.

Klienti Bohemia Energy dál čekají na odškodnění

Ekonomika

„Podle našeho návrhu má spíše smysl nadefinovat podle britského modelu sociální tarif, který bude mířit na specifickou, nejohroženější část populace,“ potvrdila členka rady, ekonomka Helena Horská. Sociální tarif by se podle ní měl týkat domácností, které neumějí ustát vysoký nárůst cen energií. Mohly by mezi ně patřit třeba ty, které pobírají dávky související s velmi nízkým příjmem.

Podle Horské se proto nyní jedná o tom, aby MPO ještě definici rozšířilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám