Hlavní obsah

Klienti Bohemia Energy dál čekají na odškodnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už více než rok čeká přes deset tisíc bývalých klientů Bohemia Energy na odškodnění od tohoto českého dodavatele energií, který skončil loni v říjnu. Insolvenční řízení je však v nedohlednu. Naději na řešení obdobných případů přinese až institut hromadných žalob, který v České republice zatím neexistuje. Platit by měl až od června příštího roku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bohemia Energy

Článek

„Stále jsme ve fázi, kdy čekáme na insolvenční řízení, u něhož jsme se domnívali, že nastane daleko dříve, a Bohemia Energy to na sebe prohlásí. Kvůli absenci zákona o hromadných žalobách je velmi těžké u soudů uplatňovat nároky jednotlivých lidí zvlášť,“ řekl Právu Jan Eisenreich, advokát právnické společnosti LitFin, skrze niž se klienti BE náhrady vzniklých škod domáhají.

LitFin od loňského října shromažďoval bývalé klienty Bohemia Energy, kteří se dostali do nejistoty kvůli zastavení dodávek elektřiny či plynu. Nárok na odškodnění by měl podle právníků vzniknout na základě smlouvy na dodávku energií, kterou dodavatel nedodržel, a řada klientů tak musela za nevýhodných podmínek a násobných cen přejít ke konkurenci.

Na hraně insolvence

Kvůli absenci zákona o hromadných žalobách firma od loňského října nabízela možnost jít alternativní cestou kvazihromadné žaloby, při níž by se spojovalo více řízení pod jednu spisovou značku. Za úspěšné řízení by si pak z vymožené částky vzala podíl 33 procent u domácností a 25 procent u firemních zákazníků.

„Je to něco přes 10 tisíc subjektů: lidí i firem. Máme poměrně velký objem nároků, což jsou firemní nároky středních firem,“ řekl Eisenreich. Celkem dodavatel distribuoval elektřinu a plyn na 900 tisíc odběrných míst. Společnost eviduje případy v řádu tisíců až stovek tisíc korun, celkový objem škod se může pohybovat až ve stovkách milionů korun.

Rok od pádu Bohemia Energy: Někteří klienti na tom paradoxně vydělali

Ekonomika

Majiteli Bohemia Energy Jiřímu Písaříkovi se stále daří manévrovat mimo insolvenci a pouze několik firem holdingu je v likvidaci. Náhrady za škodu se tak nelze domáhat ani od firmy, ani od vlastníků skupiny a vyhlídky jsou spíše pesimistické.

„S pohledávkami, které máme od konečných zákazníků, je poslat do insolvence nemůžeme nijak jednoduše, protože to by se shluklo do prokazování před soudem, že tam daná škoda skutečně vznikla, a to je velmi finančně náročné. Kvůli absenci zákona o hromadných žalobách je velmi těžké u soudů uplatňovat nároky jednotlivých lidí zvlášť,“ doplnil advokát.

Vedle LitFinu vznikl na začátku roku ještě jiný projekt, nazvaný Penizezbohemky.cz. Ten však z ekonomických důvodů tento měsíc skončil s tím, že šance na odškodnění je mizivá. Klientům garantoval, že ponese veškeré náklady spojené s jejich zastupováním.

„Z vypracovaných právních analýz bohužel vyplynulo, že šance na úspěch při vymáhání vzniklých škod je relativně nízká. Projekt zároveň klientům garantoval, že ponese veškeré náklady spojené s jejich zastupováním. S ohledem na tuto skutečnost bylo rozhodnuto, že v projektu nebude nadále pokračováno,“ říká Radka Háčková, zástupkyně projektu.

Obrátilo se na něj přes sedm tisíc klientů a stovka firem.

Analytik: Díky dohodě by ceny energií už neměly dramaticky skákat

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám