Hlavní obsah

Podvod s příspěvkem na energie přes falešný portál občana. Muž na Šumpersku přišel o 200 tisíc

Energetické krize a s ní spojených opatření zneužil k podvodu muž ze Šumperska, který podle policie připravil jiného muže o 200 tisíc korun, když pomocí falešné zprávy o státním příspěvku na energie pronikl do internetového bankovnictví oběti. K podvodu využil webovou stránku navenek shodnou s oficiálním portálem občana. Případem se zabývá policie.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pachatel nejprve zaslal muži na mobilní telefon textovou zprávu nadepsanou „Příspěvek na energie za předchozí měsíce“, která obsahovala také odkaz na internetovou stránku.

„Poškozený na odkaz klikl v domnění, že se jedná o doplňující informace ke státnímu příspěvku na energie, který v nedávné době obdržel,“ informovala ve středu o případu mluvčí policie Miluše Zajícová.

V prohlížeči se muži v jeho mobilním telefonu otevřela webová stránka shodná s internetovou stránkou oficiálního portálu občana, pomocí kterého lidé on-line komunikují s úřady.

Desítky lidí naletěly internetovým podvodníkům, škody jsou v milionech

Bezpečnost

„Muž byl vyzván k přihlášení do tohoto portálu prostřednictvím své bankovní identity. Dle požadavku vše vyplnil a poté potvrdil. Vzápětí mu začaly přicházet požadavky na potvrzení různých úkonů, jako například zvýšení limitu, které potvrdil. Další dva požadavky na odchozí platby však okamžitě zrušil,“ řekla Zajícová.

Při následné kontrole svého bankovního účtu pomocí internetového bankovnictví ale muž zjistil, že mu bylo z jeho účtu odcizeno 200 000 korun. Peníze byly převedeny na jiný účet.

„V té době ho již kontaktoval bankovní ústav s podezřením na pochybné transakce na jeho účtu. Poškozený na základě zjištěných informací účet ihned zablokoval, nicméně o peníze bohužel přišel,“ upozornila Zajícová.

Reklama

Výběr článků

Načítám