Hlavní obsah

Smartwings vyklízí ranveje. Z regionálních letišť už létat nebudou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší české aerolinky Smartwings už nebudou v příští letní sezoně létat z menších letišť v Pardubicích, Karlových Varech ani v Českých Budějovicích. Podle cestovní kanceláře Čedok to ale plánované dovolené neohrozí.

Foto: Smartwings Group

Boeing 737 MAX 8 společnosti Smartwings

Článek

Rozhodnutí o přerušení letů z menších letišť Právu potvrdila mluvčí aerolinek Smartwings Vladimíra Dufková.

„Jedná se o obchodní rozhodnutí soukromé společnosti,“ zdůraznila Dufková. Vysvětlila, že společnost bude v příští letní sezoně provozovat lety z Prahy, Brna a Ostravy. „Tedy tam, kde má společnost dlouhodobě základny včetně technicko-provozního zázemí,“ konstatovala Dufková.

Lety na dovolenou to neohrozí

Dovolené z menších letišť pořádá ve spolupráci se zmíněnými aerolinkami především cestovní kancelář Čedok. Mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková uvedla, že nabídka zájezdů na příští rok pokračuje podle oznámených plánů.

Z Plané u Budějovic se konečně létá na dovolenou, startuje první boeing

Ekonomika

„Jedná se o největší expanzi Čedoku v historii firmy. V tuto chvíli už máme pro naprostou většinu chystaných destinací z menších regionálních letišť na příští léto zajištěného jiného dopravce. Spolupracujeme v rámci skupiny s různými leteckými společnostmi a odlety z Českých Budějovic, Pardubic i z Karlových Varů klientům budeme nabízet i v další letní sezoně, first minute rezervace pokračují,“ konstatovala Pavlíková.

Přerušení spolupráce se Smartwings by se mohla dotknout především letiště v Plané u Českých Budějovic, odkud se létá od srpna vůbec poprvé, a to do Turecka a Řecka. Právě v příští sezoně by měl přibýt i Egypt, Tunis nebo Bulharsko.

Pardubické letiště chce dál navyšovat počet letů

Vedení pardubického letiště dosud podle svého dnešního vyjádření neobdrželo od společnosti Smartwings žádné oficiální vyjádření o zrušení letů z pardubického letiště. Management společnosti ale informaci získal od strategických partnerů, cestovních kanceláří Fischer a Exim tours, s dostatečným předstihem.

„Jsme v úzkém každodenním kontaktu delší dobu, abychom se připravili na situaci, že Smartwings své rozhodnutí potvrdí. Pro naše letiště se nic nemění a nadále pokračujeme v rozvoji z našeho letiště. V brzké době budeme představovat nové charterové destinace,“ informoval ředitel letiště Ivan Čech s tím, že počet operovaných letů se v novém roce 2024 v porovnání s rokem 2023 ještě zvýší.

Kuba: Najednou jsou soukromá firma, ale za covidu chtěli dotace

„Zprávu o ukončení letů Smartwings z našeho letiště už nějakou dobu mám a nyní se objevila v médiích. My jsme už mezitím komunikovali s Čedokem a máme potvrzeno, že tato cestovní kancelář už situaci řeší. Má tedy zajištěny jiné letecké společnosti na všechny destinace. Pokračuje prodej všech zájezdů a nemáme jakoukoliv zprávu, že by lety i v příštím roce měly být ohroženy,“ uklidňoval situaci také hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS).

Podle něho je rozhodnutí českých aerolinek smutné. „Spíše to považuji za krok, kterým si společnost Smartwings vymezuje pozici, a zřejmě se jedná o boj na trhu. Je to sice soukromá společnost, ale také česká společnost, která v době covidu okamžitě běžela za vládou a křičela, že chce dotační peníze, a to samozřejmě byly peníze i od občanů z Jihočeského nebo Karlovarského kraje. Dostala desítky milionů korun v dotacích. V momentě, kdy se jim daří, chovají se tak, aby to pro ně bylo co nejvíce výtěžné. Přijde mi to prostě nefér,“ kritizoval dopravce hejtman.

Stále více Čechů na přelomu roku míří k moři

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám