Hlavní obsah

Stále více Čechů na přelomu roku míří k moři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi okolo svátků a na přelomu roku v hojném počtu vyrazili za sluncem a mořem. Cestovní kanceláře hlásí poptávku vyšší nebo minimálně stejnou jako v předcovidovém roce 2019. Nejčastěji lidé míří do Egypta a na Kanárské ostrovy, oblíbené jsou ale také exotický Zanzibar, Dominikánská republika nebo Spojené arabské emiráty.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

I když Česko trápí rekordně vysoká inflace, zdá se, že klientelu, která si může dovolit zimní exotiku, ještě napnutý rodinný rozpočet tolik neomezuje. Ačkoliv už dříve začal trend, že lidé cestují na trochu kratší dovolené. Na počtu cestujících se to ale neprojevilo.

Podle mluvčí největší cestovní agentury Invia Jiřiny Ekrt Jiruškové patří mezi nově oblíbené destinace, které Češi dříve v hledáčku neměli, hlavně Omán.

Do Thajska bez přestupu

„Jakmile poleví sezona dešťů, očekáváme také čím dál větší zájem o zájezdy na Madagaskar,“ dodala pro Právo. Do obou destinací se létá z Česka přímými lety.

Čedok zase začal na Vánoce provozovat přímý charter z Prahy do Thajska. Podle mluvčí Kateřiny Pavlíkové byl první let vyprodaný a do oblasti Krabi přepravil 300 pasažérů.

„Z bližších destinací je téměř vyprodáno i do Egypta, na Kanárské ostrovy nebo na portugalskou Madeiru, která je také velmi oblíbená pro svou vánoční výzdobu, ohňostroje a silvestrovské oslavy,“ dodala Pavlíková.

Za pár hodin v teple na pláži. Omán láká krásnými resorty i přírodou

Cestování

„Mezi nejžádanější exotické destinace patří aktuálně Emiráty, Omán, Egypt nebo Kapverdské ostrovy. Po rekordním létě se poptávka přelévá i do období zimy. Je vidět, že po dvou letech, kdy se do exotických destinací zdaleka tolik necestovalo, si to lidé chtějí vynahradit,“ sdělil Právu mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

U Exim Tour vede opět Egypt. U Blue Style je nejvíce poptávaný Omán, který mají v nabídce letos nově. Velký zájem je tradičně o Egypt včetně poznávací plavby po Nilu nebo také o Kapverdy a opět Emiráty.

Rozhoduje i délka letu

„Jednoznačná výhoda těchto destinací je poměrně krátká doba přímého letu v porovnání se vzdálenějšími exotickými destinacemi jako Mauritius nebo Maledivy, o které tento rok evidujeme i menší zájem,“ uzavřela Topolová.

Zájem o cesty za teplem potvrzují i údaje o prodejích cestovního pojištění.

„Po rekordním a cestováním nabitém roce očekáváme, že Češi začnou více zvažovat, zda a kdy na dovolenou vyrazit. V absolutních prosincových číslech se to ale zatím neprojevilo. Počet pojištěných osob je u nás za prosinec stejný jako loni, s nárůstem o 1,5 procenta a zhruba o desetinu vyšší než v roce 2019,“ řekl Právu mluvčí ERV Evropské pojišťovny Vlastimil Divoký.

Změnu vidí hlavně v tom, že si lidé objednávají cesty a pojištění s menším předstihem než před covidem.

Na exotickou dovolenou jen s očkováním

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Dovolená v zahraničí, Last minute zájezdy

Reklama

Výběr článků

Načítám