Hlavní obsah

Skláři volají SOS. Hrozí, že kvůli cenám energií nebude sklo

Skláři volají SOS a vzkazují, že tak šílené skoky cen energií se už nedají zaplatit. Sklárnám končí zafixované ceny a na další období jim už žádný dodavatel fixaci neudělá. Nárůsty plateb jsou od počátku roku více než 300 % a výhled je ještě horší. Přitom sklářské podniky na zhoršující se situaci upozorňovaly už v únoru a březnu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Sklárny tento rok už zdražovaly třikrát a je avizováno další zdražení. Jsou to nárůsty vždy o desítky procent. Nikdo už ale ani neví o kolik, kdy a co bude. V pondělí je to nějak a v úterý už úplně jinak,“ shrnul pro Právo situaci ve sklářství šéf ateliéru Ondřej Žampach, který sklo dále zpracovává a je členem Asociace malých a středních podniků, jež vládu na alarmující ceny energií upozorňovala už letos v únoru.

„Už se děsím toho, že sklo ani nebude. Tohle sklárny nemusí zvládnout. Musíme nakupovat na sklad,“ dodal Žampach. Dodavatelé mu podle jeho slov říkají, ať bere, co zrovna je.

Síkela chce firmám ze zpracovatelského průmyslu kompenzovat drahé energie

Ekonomika

Například nejstarší fungující evropská sklárna (310 let) v Harrachově musela ve srovnání s loňským rokem již v březnu sklo zdražit o třetinu ve dvou fázích. „Náklady na plyn vzrostly letos pětinásobně, za elektřinu platíme třikrát víc,“ vysvětloval šéf sklárny František Novosad.

Jenže to byl jen začátek, zdražení stále nebere konce.

Důsledek: sklárny Moravia, které produkují obalové a laboratorní sklo, už musejí odstavovat jednu z pecí a její vedení volá: „Bojujeme o každý den a o každou vyrobenou lahev.“

Hospodářská komora: Kvůli drahým energiím bude do konce roku propouštět 18 procent firem

Ekonomika

To, jak se energie zbláznily, je dobře vidět na fakturách, kterými se se zahořklým úsměvem probírá Petr Červený, „šéf, dělník a úředník“, jak sám o sobě říká, ve sklárně Floriánova huť v Častolovicích u České Lípy. Založil ji v roce 1994 a dnes zaměstnává deset lidí.

„Zálohy na elektřinu jsme měli do srpna 15 900 korun měsíčně, od září 45 900 korun. Plyn v prosinci stál 460 korun za megawatthodinu, od ledna 1647 korun. Od října nám končí fixace a má to být pět tisíc. Novou fixaci nám nikdo nedá,“ popisuje Červený.

Plyn: z 45 tisíc na 315 tisíc Kč

Z celkových 45 tisíc korun za plyn loni to tak ve sklárně letos vyleze na 145 tisíc a příští rok to Červenému vychází na 315 tisíc. „Teď nevyděláváme na nic jiného než na energie,“ utrousí.

Nově podle odhadů dá za zálohy na energie 1,5 milionu Kč ročně. „A to nevíme, co budeme doplácet. Navíc kartonové obaly od ledna zdražily o 30 %, suroviny o dalších 50 %,“ dodal Červený. Doufá, že přežijí z úspor.

Vláda o zeštíhlování státní správy mlčí

Domácí

Při otázce, zda věří pomoci od vlády, jen mávne rukou. „Jestli to bude jako za covidu, dvacet stránek papírů a každý měsíc je pořád o něčem přesvědčovat, tak je to o ničem. To není pomoc. A když nám dají šestnáct tisíc korun měsíčně? Náplast o ničem, když se podíváme, co vydělávají energetické firmy, to je trapné,“ soudí sklář Červený.

Reklama

Výběr článků

Načítám