Hlavní obsah

Síkela jednal v Alžírsku o dodávkách plynu do Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) v Alžírsku jednal o dodávkách plynu do České republiky. Debaty jsou na úrovni předběžných návrhů smluv, nyní se diskutuje o množství, délce kontraktu a cenách, řekl Síkela novinářům při příchodu na středeční zasedání vlády. Alžírsko by do budoucna mohlo pokrývat až 30 procent celkových dodávek do ČR, míní.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Článek

„Klíčové je, že jsme se dohodli na dodávkách plynu z Alžírska do České republiky. Myslím, že Alžír bude do budoucna hrát klíčovou roli v nahrazení dodávek ruského plynu v našem energetickém mixu,“ řekl Síkela.

Jde podle něj jak o plyn, který by byl veden trubkami přes Tunisko a Itálii do ČR, tak o dodávky do LNG terminálu v nizozemském přístavu Eemshaven, kde Česko získalo pronájem kapacity.

„Jsou to velmi zajímavá čísla, o kterých se bavíme. V tuto chvíli jsme na úrovni předběžných návrhů smluv a debat o množství, délce a cenách,“ dodal ministr.

Síkela: Plynu bude tuto zimu pro domácnosti i firmy dost

Ekonomika

V Alžírsku byl Síkela dva dny, součástí delegace byl i zástupce energetické skupiny ČEZ. Alžírsko je čtvrtým největším exportérem zemního plynu na světě a třetím největším vývozcem do Evropy.

Síkela měl schůzku s ministry průmyslu, energetiky a hutního průmyslu, obchodu a podpory exportu a pro nové technologie. Přijal jej také alžírský premiér.

Před dvěma týdny Síkela uvedl, že se výrazně snížila česká závislost na plynu z Ruska. Zatímco v únoru v době začátku ruské agrese vůči Ukrajině byla 98 procent, od září podle informací ministerstva průmyslu do Česka žádný ruský plyn nepřichází.

Většina dodávek je z Norska, kromě nich Česko nakupuje i zkapalněný zemní plyn (LNG) zejména z USA. České zásobníky plynu byly k 10. listopadu naplněny z 99 procent.

O dodávkách plynu podle Síkely Česko nadále jedná s Norskem, Katarem, Spojenými státy či s Kanadou, kam se příští rok chystá. „Budeme optimální strukturu a diverzifikaci dolaďovat podle toho, jakých podmínek se nám podaří dosáhnout,“ řekl.

Alžírsko je vůči ČR velmi vstřícné, poznamenal. „Je to i teritoriálně blízko a propojení existují. Umím si představit, že by Alžírsko do budoucna mohlo 20 až 30 procent celkových dodávek klidně pokrývat,“ dodal Síkela.

Evropa se zdráhá, Čína dohodla s Katarem dodávky LNG na 27 let

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám