Hlavní obsah

Síkela: Plynu bude tuto zimu pro domácnosti i firmy dost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České domácnosti ani firmy nadcházející zimu nedostatek plynu nečeká. „Myslím, že tento rok, pokud by nepřišly holomrazy, které nikdo neočekává, by měl být bez problémů,“ řekl Právu ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Článek

Zásobníky jsou podle něj plné z téměř 95 procent, a navíc k nám proudí dodávky z terminálu na zkapalněný zemní plyn LNG v nizozemském Eemshavenu. Situaci napomáhá i to, že spotřeba plynu v Česku je nyní ve srovnání s tříletým průměrem o 13 procent nižší, a to díky teplejšímu počasí a úsporám. „Větší roli než teplotní rozdíl zjevně hraje vysoká cena a věřím, že i solidarita a uvědomělost občanů,“ prohlásil Síkela.

V Evropě teď ceny plynu klesají a dostaly se na úroveň 100 eur za MWh, což je méně než třetina rekordních cen z konce srpna. V následujících měsících, jak se začne ze zásobníků čerpat, lze ale podle Síkely očekávat opětovný mírný růst cen.

Ruský plyn se daří nahrazovat LNG. Ještě před zahájením plnění zásobníků na příští zimu by se měly v Evropě otevřít plovoucí LNG terminály s dodatečnou kapacitou ve výši asi 40 miliard kubíků plynu ročně.

O změně cenových stropů, které vláda pro domácnosti a malé a střední firmy stanovila pro příští rok na šest korun včetně DPH za kWh silové elektřiny a tři koruny včetně DPH za kWh plynu, vláda neuvažuje.

V Nord Streamu chybí 50 metrů potrubí. Švédové zveřejnili první snímky

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám