Hlavní obsah

Evropa se zdráhá, Čína dohodla s Katarem dodávky LNG na 27 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco jednání evropských zemí s Katarem o dodávkách zkapalněného zemního plynu (LNG) drhnou kvůli neshodám ohledně délky potenciálního kontraktu, tak Čína takový problém nemá. Energetický gigant Sinopec podepsal 27letou smlouvu na dodávky LNG s QuatarEnergy. V pondělí o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Imad Creidi, Reuters

Šéf QatarEnergy Saad al-Kaabi (dole uprostřed) během podepsání smlouvy o dodávkách LNG do Číny se zástupci Sinopecu.

Článek

Evropa se letos v rámci svého snažení zbavit se závislosti na ruském plynu přeorientovala na trh s LNG. Sehnat dostatečné kapacity, které by pokryly výpadek ruských dodávek, jež ještě donedávna tvořily až 40 procent celkového importu plynu v EU, se ale jeví jako náročný úkol.

Hlavním partnerem Evropy se v tomhle ohledu stávají Spojené státy, zemím v čele s Německem by se ale hodily také dodávky z asijských zemí, jmenovitě například z Kataru, který je největším exportérem LNG na světě.

Dosavadní jednání evropských zástupců s těmi katarskými však ztroskotala zejména kvůli tomu, že Evropská unie se chce držet zelené politiky a postupně se odklánět od využívání fosilních paliv, a tak není ochotna uzavřít dlouhodobý kontrakt na dodávky LNG, který vnímá spíše jako přechodné řešení na cestě za bezemisními zdroji energie.

Katarský požadavek na dlouhodobý kontrakt ale netrápí Čínu, kde tamní ropná a plynárenská společnost Sinopec uzavřela s QuatarEnergy dosud nejdelší kontrakt na dodávky LNG.

Německo má hotové první přístaviště pro plovoucí terminál na LNG

Ekonomika

„Dnešek je důležitým milníkem pro první prodejní a kupní smlouvu pro projekt North Field East. Jedná se o čtyři miliony tun (LNG) na 27 let pro čínský Sinopec. Podtrhuje to skutečnost, že doba dlouhodobých obchodů je zde a jsou důležité jak pro prodávajícího, tak i kupujícího,“ řekl agentuře Reuters v Dauhá šéf QatarEnergy Saad al-Kaabi, jenž je zároveň katarským ministrem pro energetické záležitosti.

Zmíněný projekt North Field East je součástí největšího naleziště plynu na světě. To Katar sdílí s Íránem, který svůj podíl nazývá South Pars.

Kaabi dále uvedl, že jednání s dalšími kupci v Číně a Evropě probíhají. „Myslím, že nedávná volatilita přiměla kupující, aby pochopili, jak je důležité mít dlouhodobé dodávky, které jsou fixní a z dlouhodobého hlediska za rozumnou cenu,“ dodal Kaabi.

Anketa

Měla by podle vás Evropa uzavřít s Katarem kontrakt na dodávky LNG na desítky let?
Ano, klidně na tak dlouhé období.
75,5 %
Měla by se dál snažit vyjednat kratší období.
13,2 %
Kontrakt s Katarem by vůbec neměla uzavírat.
11,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3294 čtenářů.

Plyn bude tento týden více zapáchat, testuje se těsnost potrubí

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám