Hlavní obsah

Šéf OSN nabízí Putinovi za prodloužení obilné dohody ústupek ohledně SWIFTu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Generální tajemník OSN António Guterres navrhuje ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, aby výměnou za nepřímé připojení dceřiné společnosti ruské zemědělské banky Rosselchozbank k mezinárodnímu platebnímu systému SWIFT kývl na prodloužení dohody umožňující bezpečný vývoz obilí z Ukrajiny přes Černé moře. Informuje o tom zpravodajská agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Přístav na Ukrajině, odkud se vyváží obilí.

Článek

Guterres poslal podle mluvčího OSN Stéphana Dujarrica dopis Putinovi v úterý. Navrhuje, že by došlo k prodloužení obilné dohody, takže by se obilí z Ukrajiny mohlo několik dalších měsíců vyvážet přes Černé moře, aniž by to Moskva, jež na Ukrajinu už více než rok vojensky útočí, blokovala. Zároveň by také Rusko mohlo vyvážet do zahraničí své vlastní obilí a hnojiva.

„Cílem je odstranit překážky ovlivňující finanční transakce prostřednictvím Ruské zemědělské banky, což je hlavní problém vyjádřený Ruskou federací. Současně by to umožnilo pokračovat v toku ukrajinského obilí přes Černé moře,“ uvedl k dopisu Dujarric.

Žádné podrobnosti k návrhu šéfa OSN neposkytl, poznamenal jen, že Guterres o této otázce jedná „se všemi příslušnými stranami“ a že je „ochoten o svém návrhu s Ruskem dále jednat“.

Svaz: Zemědělci nebudou mít kam uskladnit část úrody kvůli přebytkům

Ekonomika

Moskva hrozí, že smlouvu vypoví

Ústupek, s nímž se Guterres obrací na Putina, souvisí s tím, že platnost dohody, kterou loni v létě zprostředkovaly OSN a Turecko, vyprší příští týden v pondělí a Rusko pohrozilo, že ji neprodlouží.

Podle Kremlu nebylo totiž splněno několik ruských požadavků na vývoz jejich vlastního obilí a hnojiv do zahraničí. Klíčovým požadavkem Moskvy je však opětovné připojení ruské zemědělské banky Rosselchozbank k mezinárodní platební síti SWIFT.

Banku, jež se orientuje na půjčky zemědělcům a kterou podle Západu ovládá Kreml, odřízla Evropská unie od systému loni v červnu kvůli ruské invazi na Ukrajinu.

Dceřiná společnost? Rusku se to nelíbí

Guterresův návrh počítá s tím, že by se Rosselchozbank ke SWIFTu připojila skrze dceřinou společnost. S tímto návrhem má podle listu Financial Times (FT) souhlasit i Evropská komise.

Také agentuře Reuters tři zdroje obeznámené se situací řekly, že Evropská unie zvažuje připojení dceřiné společnosti Rosselchozbank, aby bylo možné provádět transakce s obilím a hnojivy.

Evropská komise se k tomu ovšem nevyjádřila.

Vytvoření dceřiné společnosti se ovšem nelíbí Ruské federaci. „Za těchto podmínek je očividné, že důvody pro další prodloužení černomořské iniciativy, která vyprší 17. července, nejsou,“ uvedlo ruské ministerstvo zahraničí.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová navíc uvedla, že vytvoření dceřiné společnosti by trvalo „dlouhé měsíce“ a že další tři měsíce by trvalo jednání o připojení ke SWIFTu.

Poznamenala také, že i kdyby s tím Rusko souhlasilo, Západu by nic nebránilo, aby dceřinou společnost během „minut“ od systému zase odpojil.

Měli byste projevit víc vděčnosti, nejsme Amazon. Britský ministr zpražil Zelenského

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám