Hlavní obsah

Prodeje aut se propadly v celé EU

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve státech Evropské unie (EU) se v posledních měsících výrazně propadl prodej nových automobilů. Jde o jeden z ekonomických dopadů globální pandemie nemoci covid-19. V dubnu odbyt meziročně klesl o 76,3 procenta, za celé první čtvrtletí o 38,5 procenta. Vyplynulo to z dat, která v úterý zveřejnilo Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA).

Foto: Radek Plavecký

Výroba v automobilce TPCA

Článek

V dubnu evropské automobilky prodaly 270 682 nových automobilů. O rok dříve to bylo 1,143 milionu vozů. V březnu se v EU prodalo 567 308 aut, zatímco ve stejném měsíci loňského roku šlo 1,264 milionu vozů.

Nejvýraznější byl propad v Itálii a ve Španělsku, kde byla koronavirová situace nejvážnější. Na Apeninském poloostrově tak prodeje nových vozů poklesly meziročně o 97,6 procenta, na větší části Pyrenejského poloostrova pak o 96,5 procenta.

Kvůli odstávkám se dubnová výroba aut v Česku propadla o 89 procent

Ekonomika

Podle ACEA měla většina prodejen v EU zavřeno. V řadě zemí, včetně České republiky, také platila omezení volného pohybu.

V prvním čtvrtletí také výrazně poklesla. V Česku to bylo za duben meziročně o 88,5 procenta, uvedlo v úterý Sdružení automobilového průmyslu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám