Hlavní obsah

Nissan chce v zahraničí dočasně zrušit 10 tisíc míst

Japonská automobilka Nissan Motor se chystá ve Spojených státech a v Evropě dočasně zrušit přes 10 tisíc pracovních míst. S odvoláním na informovaný zdroj to v úterý uvedla agentura Kjódó. Výroba v těchto regionech je kvůli epidemii onemocnění Covid-19 přerušena. V USA bude propouštět i automobilka Honda Motor.

Foto: Issei Kato, Reuters

Logo Nissanu na motoristické přehlídce v Tokiu.

Článek

Nissan už naznačil, že dočasně propustí většinu z 6000 zaměstnanců v britském Sunderlandu a kolem 3000 zaměstnanců ve Španělsku. Nyní uvažuje o snížení počtu zaměstnanců v USA, kde má tři montážní závody a továrnu na motory v Tennessee a Mississippi. Výroba v těchto závodech byla přerušena 20. března a nezačne dříve než koncem dubna.

Nissan, stejně jako další globální automobilky, zastavil výrobu, protože šíření viru narušilo dodavatelské řetězce a prudce snížilo poptávku. Nissan ještě před pandemií v rámci restrukturalizace plánoval zrušit asi 12 500 pracovních míst, což je téměř deset procent jeho globální pracovní síly.

Toyota zastavuje sedm výrobních linek v pěti japonských závodech

Koronavirus

Nissan je třetím největším výrobcem aut v Japonsku. V únoru společnost oznámila, že za říjen až prosinec se poprvé za 11 let propadla do čtvrtletní ztráty. Zhoršila také výhled zisku.

Honda v úterý oznámila, že její továrny v USA zůstanou zavřené nejméně do 1. května. Plat zaměstnancům však bude schopna vyplácet jen do 12. dubna, pak je propustí. Budou tedy muset požádat o podporu v nezaměstnanosti. Celkem má Honda v USA téměř 20 tisíc zaměstnanců.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám