Hlavní obsah

Prodej bytů stojí, majitelé ale nezlevňují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O koupi bytu teď kromě finančně zajištěných investorů stojí málokdo. V lepším případě se zájemci o prohlídku jen trousí, v regionech téměř nikdo nepřijde. Prodávající přesto zatím nejsou ochotni slevovat, řekli Právu nemovitostní makléři.

Foto: CENTRAL GROUP

Nové byty si ceny podrží, starší byty v Praze zlevní až o 10 %

Článek

„Na prohlídky chodí jen lidé s penězi. Buď mají předem při­klepnutou hypotéku, nebo hotovost,“ popsala pro Právo makléřka Jana ze známé sítě realitních kanceláří.

„Ještě před rokem přišlo na byt v jednom dni i dvacet zájemců. Okoukli to a pak řešili financování. Dnes na prohlídku přijde pět lidí, dva mají už předem vyřízenou hypotéku a tři hotovost. Aukce se už nedělají,“ dodala Jana, která je makléřkou deset let a patří v síti k těm s nejlepšími referencemi.

Loni na podzim prodala poslední byt – panelákové dva plus jedna v pražských Malešicích za 5,2 milionu. A to až po stotisícové slevě. Všehovšudy organizovala v bytě čtyři prohlídky. Dva zájemci byli vážní. Kupec nakonec platil v hotovosti.

Rodiny na hypotéky dosáhnou jen s výjimečným příjmem

Finance

Koukají po menším

I to dokládá, že cena příliš neklesla, protože nedaleko odtud velikostně podobný byt, byť v cihle, se v roce 2020 prodal za 4,9 milionu, rovněž v hotovosti.

„Překvapením je prvorepubliková vila v Praze-Podolí. Loni o ni nebyl žádný zájem a teď jsou zde najednou čtyři zájemci,“ konstatovala Jana. Dodala ­ovšem, že oněmi klienty jsou firmy, z nichž tři nabídly hotovost.

Další zkušený makléř potvrdil, že i na panelákový byt jedna plus jedna v Praze-Hloubětíně za nabídkovou cenu 3,9 milionu se teď trousí pár lidí týdně. Prodávající ale slevit nehodlá a zatím ani nepotřebuje.

Pro porovnání: byt 1+1 na Bílé Hoře v cihlovém domě v Karlovarské ulici se v roce 2021 prodal za 4,2 milionu korun, ­ovšem 300 tisíc korun z této ceny tvořilo garážové stání. Na hloubětínský panelákový byt za 3,9 milionu korun, který je teď v nabídce, tedy vlastně žádná sleva není, cena jen stagnuje.

Jaká jsou očekávání expertů na nemovitostní trh? Půjdou razantně dolů ceny chalup

Finance

„Ohlas zájemců žádný, ochota ke slevě ze strany prodávajících nulová,“ shrnul pro Právo další makléř aktuální stav.

„V Praze i regionech není výjimka čekat na kupujícího čtyři měsíce a déle. Boom zájemců skončil už loni v únoru,“ popsal makléř, který mj. nabízí devadesátimetrový byt 3+kk před rekonstrukcí ve starém domě na Benešovsku za 3,2 milionu.

„Kupujících s penězi je stále dost, otázka je, jak dlouho budou s prodávajícími hrát vyčkávací hru na zlevnění,“ míní Jan Vitvera ze společnosti Home Portal.

Drahé hypotéky ještě více než na nové zájemce totiž dopadají na ty, kterým končí fixace z časů levných hypotečních sazeb, kdy klesaly až k 1,5 procenta. Nyní jsou šestiprocentní a na každý milion hypotéky připadá podle České bankovní asociace zvýšení splátky o zhruba 2000 Kč měsíčně. Refinancování hypotéky čeká letos 90 tisíc lidí.

Příspěvek na bydlení platí pro vlastní i nájemní bydlení

Finance

„První stovky domácností, jimž se blíží konec zafixovaného nižšího úroku, už se na nás obracely v průběhu listopadu a prosince. Nejčastěji poptávají levnější bydlení v podobné lokalitě, které by za svůj stávající byt zatížený úvěrem dokázaly vyměnit,“ potvrdil ředitel M&M Reality Zdeněk Václavek.

Kdo nemusí, neprodá

Velké změny makléřka ne­očekává ani u rekreačních staveb. Nabídky podle ní nezahltí citelně zlevněné chaty a chalupy nakoupené za covidu, jak někteří očekávají.

„Nebude to tak horké. Kdo koupil chalupu za covidu, tedy draze, tak to po dvou letech prostě prodávat nebude, už kvůli dani. Mohou se sice objevit individuální případy, kdy se vlastníci dostanou do nesnází, ale nečekám nic masivního,“ míní Jana, která se minulý rok věnovala rekreačním nemovitostem například na Šumavě.

Růst nájmů zabrzdil, ale záleží na místě

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám