Hlavní obsah

Růst nájmů zabrzdil, ale záleží na místě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oproti podzimu už není taková rvačka o nájemní byty. Zájem trvá, ale už neplatí, že se do druhého dne pronajme téměř každý byt v nabídce v jakémkoliv stavu o tisíce dráž než před dvěma lety. Poptávka po nájmech a tím růst cen se víceméně stabilizovaly. Hodně ale záleží nejen na městě a čtvrti, ale hlavně na konkrétním místě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Ze srpnového a zářijového maxima, kdy bylo na jeden byt i přes třicet zájemců, klesl jejich průměr na šestnáct. Důvodem je nejen mírné ochlazení poptávky, ale především její rozvrstvení mezi výrazně větší počet nemovitostí v nabídce,“ shrnula analýza serveru Bezrealitky.cz.

Ze zářijového maxima, kdy bylo na jeden byt i přes 30 zájemců, klesl jejich průměr na šestnáct
analýza Bezrealitky.cz

Poptávku udržují Ukrajinci

U zdražování nájmů se už naráží na strop finančních možností, protože nájemníci se nezřídka musejí vypořádat s dražšími energiemi od ledna. Především ale přibývá nabízených jednotek, protože je k nájmům začali dávat také někteří developeři kvůli výraznému poklesu prodejů.

„Ceny nájemního bydlení přestaly růst tak rychlým tempem nebo přešly do stagnace. Výjimkou je Praha a Brno,“ uvedla Bezrealitky.cz.

Ceny starších bytů spadly za rok až o pětinu

Ekonomika

Poptávku po nájmech především v hlavním městě udržují vysokou zejména občané z Ukrajiny či Běloruska. Někteří chtějí už v Česku zůstat, jiní plánují nájem na rok a věří, že se budou moci do své vlasti vrátit, nebo naopak plánují jít dále na Západ.

„Jsme z Charkova, já studuji na zemědělské univerzitě v Praze, chodím na brigády, přítel dělá v IT a náš kamarád je řidič. Máme stipendium a něco nám poslali rodiče. Smlouvu chceme na rok. Já bych se určitě chtěla vrátit, ale teď hledáme bydlení, stačí nám i vybavené 1+1 blíže k centru. Náš strop je 25 tisíc korun měsíčně včetně záloh na energie,“ řekla Právu dobrou češtinou jednadvacetiletá Julia.

Podobně to vidí i Arťom, jenž pomáhá s hledáním nového bydlení své kamarádce, která česky tak dobře neumí.

Ukrajinci jsou podle makléřů ochotní platit i o něco vyšší nájmy než Češi, ale na druhou stranu nechtějí na sebe převádět energie a raději platí pronajímateli zálohy podle vyúčtování.

Růst nájmů v Praze a Brně přibrzdil

Finance

Menší byty jsou zajímavé nižší celkovou kaucí, kdy rozdíl proti dispozicím 2+1 a 3+1 je i v desítkách tisíc korun. Nižší bývají také náklady na poplatky v domě a energie, které jsou u většího bytu až dvojnásobné. Zatímco byt do 50 metrů čtverečních má kauci obvykle 25 až 40 tisíc korun, u větších bytů je to 70 tisíc i více.

Menší byty ale také mohou mít vyšší nájemné v přepočtu na metry čtvereční, jestliže se nacházejí v kvalitní lokalitě a dobrém stavu. V absolutních částkách se u 1+1 často platí už jen o pár tisíc korun méně než u 2+1.

Například vybavený, světlý a udržovaný byt 1+1, 40 m2,v ulici Za Pohořelcem, deset minut pěšky od Pražského hradu, stojí v základním nájmu tolik jako pětasedmdesátimetrové sídlištní 3+1 po rekonstrukci v Braníku, tedy 21 tisíc korun měsíčně. Náklady na energie, vodu a poplatky v domě a internet jsou pak však ve větším bytě i dvojnásobné proti částce pět tisíc korun u zmíněného 1+1.

Ovšem uvedený byt pod Petřínem je zase o zhruba pět tisíc korun levnější než garsonka u nedalekého Loretánského náměstí. Jen to ukazuje, jak moc záleží na lokalitě. Lokalita o pár set metrů dál může v nájmu znamenat rozdíl i několik tisíc korun.

Zájemci o nájem by si při celkových propočtech nákladů na bydlení každopádně měli dát pozor na to, že řada nabídek obsahuje už neaktuální výše záloh na energie. Je dobré si vyžádat poslední vyúčtování.

PŘEHLEDNĚ: Jak na přiznání k dani z nemovitých věcí

Finance

Návštěvy a mazlíček?

Některé nabídky nájemních bytů nepřiznávají náklady na zálohy s tvrzením, že energie se převádí na nájemníka, a zastírají tak na první pohled skutečné celkové náklady na bydlení.

Najdou se i nabídky, kdy nejde o byty, i když se tak nabízejí, nýbrž o přebudované nebytové prostory, kancelář nebo přízemní prostor.

Dojednat lze i o něco nižší nájemné, obvykle například půlroční platbou předem. Je-li zájemců více, může o výběru nájemníka rozhodnout i větší vratná kauce.

Někteří pronajímatelé v nájemním vztahu rovněž kladou požadavky mimo zákonný rámec. I když pak nájemník takové ustanovení podepíše v nájemní smlouvě, je stejně neplatné. Jde zejména o snahu omezovat návštěvy. Ta může trvat i dva měsíce. Je ovšem jasné, že pokud v bytě delší dobu žije větší počet lidí, než bylo ujednáno, zvyšuje to poplatky v domě a odběr energií.

Dalším omezením, které nemá úplně oporu v zákoně, je striktní vyžadování toho, aby nájemník v bytě neměl žádného domácího mazlíčka. Jejich přítomnost lze řešit vyšší kaucí.

Průměrné ceny za m2 (4. čtvrtletí 2022)

Město/krajProdej Pronájem
Praha112 485 Kč334 Kč
Středočeský kraj70 543 Kč233 Kč
Jihočeský kraj53 028 Kč194 Kč
Plzeňský kraj60 939 Kč211 Kč
Karlovarský kraj36 406 Kč184 Kč
Ústecký kraj32 486 Kč168 Kč
Liberecký kraj50 305 Kč197 Kč
Královéhradecký kraj57 747 Kč207 Kč
Pardubický kraj56 994 Kč207 Kč
Olomoucký kraj54 496 Kč207 Kč
Jihomoravský kraj87 902 Kč282 Kč
Zlínský kraj44 246 Kč201 Kč
Vysočina46 551 Kč182 Kč
Moravskoslezský kraj40 273 Kč178 Kč
Poznámka: Propočet zahrnuje všechny jednotky nabízené na Bezrealitky.cz bez ohledu na stav, stáří, lokalitu. Průměrné ceny jsou nižší než u novostaveb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám