Hlavní obsah

Příspěvek na bydlení platí pro vlastní i nájemní bydlení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drahota dopadá na domácnosti. Pomůže například příspěvek na bydlení, jenž může dosáhnout až 24 995 korun měsíčně. To v případě, že domácnost nemá žádné příjmy. Ale i u řady dalších se může pohybovat v tisících. Záleží na typu bydlení, počtu lidí, výdělcích a výdajích.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Kdo má nárok

Všichni, jejichž výdaje na bydlení přesahují 30 procent čistých příjmů. Příspěvek je zastropován tzv. normativy na bydlení, aby nedocházelo k tomu, že bude někdo čerpat i tehdy, když má vysoké příjmy a bydlí v luxusním bytě s nájmem za desítky tisíc korun.

Platí pro byty i domy

O dávku mohou žádat lidé bydlící v nájemních, vlastních nebo družstevních bytech i rodinných domech, ale i ti, kdo využívají k trvalému bydlení vlastní chatu či chalupu.

Leden hned neproplatí

V případě nových žádostí se dokládají příjmy a náklady za předchozí čtvrtletí, takže všem, komu se náklady zvýšily nyní v lednu, se to na vyplácené dávce projeví až od dubna.

U příspěvků, které se už vyplácejí, je povinnost revize příjmů a nákladů jednou za půl roku, a to v dubnu a v říjnu. Pokud se ovšem lidem změní příjmy či náklady v průběhu tohoto půl roku, musí změnu doložit v následujícím čtvrtletí.

Kolik dostanu

Zda je na dávku nárok a jak bude zhruba velká, si lze propočíst na orientační kalkulačce ministerstva práce a sociálních věcí.

Pozor ale, například u vlastnického či družstevního bydlení kalkulačka operuje s vlastními fixními příspěvky společenství vlastníků (nájmy), nikoliv s tím, co domácnost reálně platí.

Do nákladů na bydlení se také nezapočítává hypotéka.

Dávku lze spočítat i podle vzorce: skutečné náklady na bydlení (případně normativní náklady, pokud jsou nižší) minus příjem domácnosti vynásobený koeficientem 0,3.

Foto: Právo

Státní příspěvek na bydlení

Kde zažádat

Buď osobně na pobočce Úřadu práce, či poštou. Také lze využít elektronického formuláře na internetových stránkách MPSV.

Pro takové podání je však nutná buď datová schránka, mobilní klíč eGovernmentu, nebo bankovní identita, což jsou přihlašovací údaje do vašeho elektronického bankovnictví. To ale zatím neumožňují všechny banky. První dvě možnosti přihlášení si lze zřídit na Czech Pointech na České poště.

Pozor, elektronicky nelze přes formulář žádat, pokud jedna z posuzovaných osob je živnostník či podnikatel. Požádat pak lze osobně nebo prostřednictvím datové schránky. Formuláře jsou opět na webu MPSV.

Co se započítává

  • Příjmy ze zaměstnání
  • Příjmy ze podnikání
  • Důchod
  • Výživné, i náhradní
  • Dávky typu mateřská či rodičovská, přídavek na děti, nemocenská, ošetřovné, podpora v nezaměstnanosti či při rekvalifikaci, zaopatřovací příspěvek
  • Příjmy z nájmu. Jedná se vždy o čisté příjmy. Berou se v potaz i obdobné příjmy z ciziny. U nezaopatřených dětí, které dosud studují, se výdělky např. z brigád nezapočítávají

Jak prokážu příjmy

  • Výplatní páskou či dokladem od zaměstnavatelů za všechny výdělečně činné členy domácnosti
  • U důchodců, kteří nemají další příjmy, stačí zaškrtnout, že pobírají jen penzi
  • Podnikatelé a živnostníci také dokládají rozpis uhrazených plateb za sociální a zdravotní pojištění

U členů domácnosti, kteří nemají příjmy ani ze sociálních dávek, je v tištěné verzi potřeba předložit i Prohlášení osob, které nemají příjmy rozhodné pro nárok na dávky. Jeho formulář je na webu www.mpsv.cz. V případě osobního podání se vyplňuje i formulář Doklad o výši čtvrtletního příjmu.

Jak prokážu náklady

Je potřeba doložit vztah k bytu nebo domu, třeba nájemní smlouvou nebo výpisem z katastru nemovitostí.

Uhrazené náklady lze prokázat např. výpisem z účtu, ústřižkem složenky či dokladem SIPO s inkasovanou částkou. Lze předložit i potvrzení dodavatele.

Předkládají se nejen doklady o nájmu, ale i o službách spojených s užíváním bytu a o energiích. Je potřeba přiznat a doložit i případný přeplatek či nedoplatek za služby, pokud přišel v prokazovaném období.

Příspěvek do fondu oprav není započitatelným nákladem pro stanovení nároku a výši příspěvku. Místo něho se u vlastníků, družstevníků a věcných břemen započítávají tzv. srovnatelné náklady, které jsou stanoveny zákonem.

Co je ještě potřeba

  • Prohlášení společně posuzované osoby u lidí starších 18 let
  • Průkazy totožnosti členů domácnosti
  • U dětí do 15 let v žádosti přes Úřad práce nebo datovou schránkou kopii rodného listu
  • U nezaopatřených dětí starších 15 let potvrzení o studiu, potvrzení o zdravotním stavu nebo o neschopnosti vykonávat výdělečnou činnost pro nemoc či úraz, potvrzení o vedení v evidenci Úřadu práce nebo rozhodnutí o přerušení studia na vysoké škole, např. v souvislosti s těhotenstvím
  • Doklad o výživném, které platí osoba bydlící v bytě

Seznam a všechny formuláře jsou na webu MPSV v sekci Formuláře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám