Hlavní obsah

Prodavačky v supermarketech zase s rouškami. Zákazníci zatím bez nich

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodavačky a další zaměstnanci některých supermarketů musí z rozhodnutí firem opět nosit roušky. Stále více obchodníků tak reaguje na rostoucí počet potvrzených případů koronaviru v Česku. Zákazníků se povinnost nosit roušky až na výjimky v ohniscích nákazy netýká.

Foto: DPA/Jens Kalaene, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Nošení roušek nařídily plošně svým zaměstnancům už například řetězce Billa a Makro, většina obchodníků ale toto opatření uplatňuje zatím jen regionálně podle rizika nákazy. Všechny řetězce se řídí nařízeními krajských hygienických stanic a u pokladen spoléhají na ochranná plexiskla. Nadále podle svých zástupců dodržují i přísnější hygienická opatření, jako je častější úklid nebo dezinfekce k dispozici pro zákazníky a personál.

Moravskoslezští hygienici zrušili limit na koupalištích, sportovci mohou odložit roušky

Domácí

„Roušky nosí naši zaměstnanci plošně na všech prodejnách. Opatření platí až do odvolání, budeme se řídit aktuální epidemiologickou situací na území ČR,“ sdělila Právu mluvčí Billy Gita Jílková.

Například v Kauflandu či Lidlu je nošení roušek povinné pro zaměstnance jen v určitých regionech. „Roušky v současnosti používají zaměstnanci v prodejnách v Prachaticích, Jihlavě a v některých prodejnách na území Moravskoslezského kraje,“ informovala Právo mluvčí prodejen Lidl Iveta Barabášová.

Lidé rozestupy často nedodržují

Společnost podle ní v tomto ohledu postupuje v souladu s nařízeními příslušných krajských hygienických stanic. „Všechny naše prodejny jsou také vybaveny ochrannými přepážkami s plexiskly na pokladnách a dezinfekčními stojany. V neposlední řadě se ve veškerých prodejnách nachází značení s upozorněními na rozestupy a dodržování dvoumetrových odstupů,“ dodala Barabášová.

V praxi ale lidé dvoumetrové rozestupy příliš nedodržují. „U nás v supermarketu se lidi u pokladen na sebe často lepí,“ postěžovala si Právu čtyřicetiletá Veronika z Let u Dobřichovic. V době, kdy se nosily povinně roušky, byli podle ní lidé vůči druhým ohleduplnější.

Podle regionů

„V tuto chvíli platí povinné nošení roušek jen pro určité kraje,“ uvedla ke znovuzavádění roušek mluvčí Kauflandu Renata Maierl. Některá nadstandardní hygienická opatření Kaufland podle ní ve svých prodejnách zavedl trvale. „Jde o plexiskla na informacích a pokladnách, ale také jsme jako první řetězec zakryli ochranným krytem nabídku pečiva,“ dodala.

Roušky v tramvaji? V kancelářích je riziko mnohem větší než v MHD, ukazuje výzkum

Koronavirus

Rovněž Globus reaguje re­gionálně podle toho, jaká je v daném kraji situace. „I tam, kde se roušky nosit nemusí, držíme ochranné plexi zástěny na všech pokladnách. Jsme si také vědomi toho, že v horkých měsících není nošení roušky nic příjemného,“ doplnila mluvčí Globusu Lutfia Volfová.

„Stávající situaci velmi pozorně sledujeme a neustále monitorujeme. Zákazníky vyzýváme k dodržování dvoumetrového bezpečnostního rozestupu po celou dobu nákupu, na pokladnách máme ochranná plexiskla a roušky jsou povinné zatím jen v místech, kde to nařídila krajská hygienická stanice. K jejich opětovnému zavedení bychom se rozhodli až podle aktuální situace. Stále máme v obchodech umístěny dezinfekční stanice na ruce či jednorázové rukavice u nebaleného pečiva,“ uvedl za Tesco jeho mluvčí Václav Koukolíček.

Podobně se vyjadřovali i další prodejci, například Penny Market.

Anketa

Dodržujete v obchodech rozestupy?
Ano, vždy
20,5 %
Snažím se, ale někdy zapomenu
50,4 %
Ne
29,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12237 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám