Hlavní obsah

Proč by mělo stát za poškozením Nord Streamu Rusko? Chce Evropu znejistit, míní expert

Po explozích, které poškodily potrubí podmořských plynovodů Nord Stream 1 a 2, je nejčastěji kladenou otázkou, kdo za sabotáží stojí a komu prospěje. Odborník z katedry mezinárodních vztahů z Masarykovy univerzity Martin Jirušek vysvětluje, proč se domnívá, že za výbuchy jednoznačně stojí Rusko. Nastínil také, co podle něj bude následovat.

Foto: Masarykova Univerzita, Novinky

Martin Jirušek

Článek

„Je to nejpravděpodobnější možnost z pohledu toho, kdo mohl nejvíc získat a ztratit,“ řekl Novinkám Jirušek, proč si myslí, že odpovědnost za poničené plynovody nese Moskva.

„Výbuchy zapříčinily, že cena plynu šla nahoru a evropské země jsou zase o něco neklidnější,“ dodal expert na energetickou politiku a energetiku v mezinárodních vztazích. Masivními výbuchy Nord Streamu podle něj vypadla hlavní linka pro zásobování Evropy.

Zatím byla zjištěna čtyři místa s únikem plynu, dvě na dánském a dvě na švédském území. Evropa nyní řeší, jaké budou mít výbuchy dopady na následující zimu, okolo které už nyní panuje napjatá atmosféra.

V oblasti poškození plynovodů Nord Stream se pohybují ruské lodě a ponorky

Amerika

Podle Jiruška si Rusko s tím, že by se na něj přišlo, hlavu příliš lámat nemusí. „Už teď jsou v konfliktu se Západem, takže nemají co ztratit,“ sdělil Novinkám. Rusko také podle něj jistě přijde s vysvětlením, které uspokojí lidi, kteří stojí na jeho straně. „Rusové se budou vymlouvat, vymyslí odůvodnění, které má určitou logiku a je možné,“ předvídá Jirušek.

Ruské výmluvy se podle něj budou týkat náloží nebo chemikálií, které leží na dně Baltského moře a mohly vybuchnout. „Synchronní povaha výbuchů ale jasně vede k tomu, že se nejednalo o událost přírodního typu,“ upozornil.

Do Česka vedou i jiné plynovody

Přerušení hlavní linky, kterou se ruský plyn dostával do Evropy, podle Jiruška nutně neznamená úplné znemožnění dodávek této komodity do Česka. „Až do roku 2011, kdy byl spuštěn Nord Stream 1, k nám proudil ruský plyn jinak. Existují i další cesty,“ uvedl.

Do ČR vede plynovod Transgas, kterým může přes Ukrajinu a Slovensko proudit plyn z ruských plynovodů Sojuz a Bratrství.

V současné době do ČR proudí plyn především z evropského trhu. Jedná se o plyn z různých částí světa, zejména z Kataru či USA, připomněl Jirušek.

Reklama

Výběr článků

Načítám