Hlavní obsah

Potraviny zdražovaly o pětinu. Teď poskočí o dalších sedm procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdražování potravin v Česku nebere konce. Od loňského ledna do letošního října podle statistiků stouply jejich ceny v obchodech v průměru o pětinu. Od ledna poskočí o dalších sedm procent, řekl v úterý Novinkám a Právu prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Foto: Právo

Potraviny – vývoj cen

Článek

Prouza tvrdí, že i kvůli zvýšení plateb za energie dodavatelé řetězců chystají zdražování až o deset procent. Dřívější slib řetězců, že s poklesem daně z přidané hodnoty o tři procentní body v lednu sníží ceny potravin na pultech, podle něj platí.

„Obchodní řetězce přenesou každé jedno procento snížené DPH do svých cen. Pokud nám ale přitom dodavatelé zvýší cenu potravin o deset procent, dojde k navýšení cen potravin o sedm procent,“ uvedl.

I když se postupně snižují ceny surovin, ostatní náklady dál stoupají
Helena Kavanová, Potravinářská komora

Potravinářská komora nechce míru zdražování komentovat s tím, že by se mohla dostat do hledáčku antimonopolního úřadu. Potvrzuje ale, že na začátku příštího roku ceny potravin opět porostou.

Drahé potraviny: Piráti a STAN viní antimonopolní úřad, opozice vládu

Ekonomika

„I když se postupně snižují ceny surovin, ostatní náklady dál stoupají. Od Nového roku stoupnou ceny elektrické energie, náklady na zaměstnance, obaly, odpady i daně. A tyto zvýšené náklady se budou muset promítnout do cen zboží. Dlouhodobě není možné vyrábět se ztrátou, a to platí i pro potravináře,“ sdělila Novinkám a Právu mluvčí komory Helena Kavanová.

Podle Prouzy cenu potravin požene nahoru i řada opatření vládního konsolidačního balíčku. „S jistotou to můžeme říct o kojenecké výživě a nealkoholických nápojích, u kterých se zvedne DPH,“ připomněl. Zvýšení regulované složky ceny energií pak bude podle něj „přímo ničivé“.

S tím ale nesouhlasí ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). V úterý na síti X prohlásil, že nevidí důvod, proč by měly od ledna příštího roku ceny potravin růst. „Nevidím pro to žádný rozumný důvod kromě zájmu obchodních řetězců udržet si vysoké zisky,“ reagoval na Prouzu. Odmítá i argumenty, že k tomu povede mimo jiné vyšší zdanění firem nebo změny v zákoníku práce.

Podle ekonomů ale není očekávaný růst cen potravin v lednu příliš překvapivý. Nejspíš zdraží přesto, že se přesunou do sazby DPH z 15 na 12 procent. Podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Víta Hradila bylo očekávání poklesu cen potravin spíše zbožným přáním vlády. Připomněl, že v minulosti se snižování zdanění do spotřebitelských cen propisoval maximálně z poloviny a zbytek zůstal v maržích firem.

Diktují řetězce, tvrdí zemědělci

Český statistický úřad uvedl, že například u mouky stoupla průměrná cena od loňského ledna do letošního října o 17 procent, u chleba takřka o třetinu. Průměrná cena vajec byla vyšší o 38 procent, o 60 procent vzrostla průměrná cena cukru. O dalším zvyšování cen od ledna Prouza a zástupci obchodních řetězců začátkem týdne informovali ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL).

Na slibované zlevnění zapomeňte. Řetězce od ledna potraviny zase zdraží

Ekonomika

Podle Prouzy je problémem malá konkurence v potravinářství. „Na vině je hlavně obrovská vertikální koncentrace trhu. Je neuvěřitelné, že jeden holding v Česku ovládá anebo má významný podíl jak v distribuci zemědělských strojů, tak osivech a hnojivech, stejně jako v rostlinné i zemědělské výrobě. Pro řadu konkurentů je proto vstup na trhu téměř nemožný,“ tvrdí.

Obchodní řetězce podle Prouzy hrají „férovou hru“, během posledních dvou let podle něj nárůst cen tlumily.

Zemědělci: My za to nemůžeme

Prezident Agrární komory ČR Jan Doležal Novinkám sdělil, že výkupní ceny tuzemských zemědělců se i kvůli diktátu řetězců u většiny komodit pohybují pod evropským průměrem. Problém je podle něj skokový nárůst ceny, kterou zaplatí spotřebitel. „Inflace ve srovnání se zbytkem Evropy přibližně dvojnásobná tu je tažena směrem vzhůru hlavně třemi faktory – cena energií, vysokou mírou byrokracie a regulace, a marží,“ uvedl.

Odmítá, že za vysoké ceny v obchodech mohou zemědělci. „Na českém trhu neexistuje dodavatel, který by byl schopen vyjednat si nadstandardní cenu za svoji produkci, a už vůbec nikdo tu nemá šanci ovlivnit, za kolik se bude výrobek prodávat a kolik si na něm prodejce přirazí,“ řekl Doležal. „Stačí se podívat na oficiální statistiky výkupních cen zemědělských komodit a je jasné, že čeští zemědělci těmi hlavními viníky zdražování potravin pro obyvatele jednoznačně nejsou,“ dodal.

Doplnil, že řetězce si mohou kdykoliv cokoliv dovézt a tržní síla, a tudíž síla vyjednávací, je jednoznačně na jejich straně.

„Podle analýzy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže osm největších zahraničních obchodníků ovládá kolem 90 procent tuzemského maloobchodního trhu a proti nim stojí 30 tisíc zemědělců. To je další faktor, který pokřivuje domácí trh a vytváří na něm nespravedlivé podmínky na ose zemědělec–potravinář–obchodník,“ tvrdí šéf agrárníků.

Vláda sice podle něj nemůže vstupovat do jednotlivých smluvních vztahů, ale zneužívání dominantního postavení postihovat může. „O to pozorněji by měla sledovat případné nekalé obchodní praktiky ze strany obchodních řetězců, s nimiž se naši členové opakovaně setkávají, a postihovat je,“ dodal Doležal.

Vzrostly ceny brambor nebo těstovin, mírně zlevnilo máslo

Data ČSÚ ukazují, že o více než pětinu vyšší proti lednu 2022 byla v říjnu průměrná cena například těstovin či rýže. O 12 procent byla vyšší cena trvanlivého mléka, bílého jogurtu nebo sýru eidam. O 40 procent byly dražší brambory.

O 14 procent byla dražší i lahev výčepního piva. Ze základních potravin zlevnilo máslo, průměrná cena byla v říjnu o pět procent nižší než na začátku loňska

Letos průměrné ceny velké části sledovaných potravin klesají. Například cena mouky se snížila o 21 procent. Kilogram stál loni v lednu v průměru 15 Kč, letos v říjnu to bylo 17,6 Kč, na začátku roku byla průměrná cena vyšší než 22 Kč za kilogram.

U cukru, který zdražoval nejvýrazněji, letos od ledna do října klesla cena o 18 procent, stále ale kilogram stojí asi o asi devět korun více než loni v lednu, kdy stál v průměru 15,6 Kč.

Podobně letos klesla průměrná cena vepřové pečeně, a to o 16 procent. Kilogram v říjnu stál zhruba 123 Kč, což je ale asi o deset Kč více než v lednu 2022.

O 16 procent také klesla od ledna například cena sýru eidam na 189 Kč. I u toho za kilogram v průměru lidé zaplatili o zhruba 20 Kč vyšší než v lednu loňského roku.

Většinu trhu s potravinami ovládají oligopoly, říká analytik

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám