Hlavní obsah

Na slibované zlevnění zapomeňte. Řetězce od ledna potraviny zase zdraží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I přes pokles daně z přidaného hodnoty (DPH) potraviny od ledna zdraží. To obchodní řetězce oznámily ministru zemědělství Marku Výbornému (KDU-ČSL) na pondělním jednání. Přitom ještě v květnu prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza tvrdil, že obchody ceny potravin o tři procenta, o které klesne DPH, sníží. Výbornému vadí, že u některých položek mají řetězce nepřijatelně vysoké marže.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zemědělství Marek Výborný

Článek

Od ledna klesne DPH na potraviny z 15 na 12 procent. Ještě v květnu Prouza tvrdil, že se to na ceně potravin projeví. „Myslím si, že je naprosto jasné, že k prvnímu lednu všichni sníží cenu potravin o ta tři procenta,“ řekl tehdy Prouza na tiskové konferenci Hospodářské komory.

Ujištění přímo od obchodních řetězců, že se pokles DPH propíše pozitivně do cen, v září dostali také premiér Petr Fiala a Výborný na společném jednání s osmičkou největších řetězců.

Nakonec je ale všechno jinak. V pondělí po téměř dvouhodinovém jednání se zástupci obchodních řetězců Výborný oznámil, že potraviny i přes pokles DPH zdraží.

Řetězce Fialu a Výborného ujistily, že snížení DPH promítnou do cen

Ekonomika

„Doposud mi zástupci obchodníků tvrdili, že se to (snížení DPH) do cen potravin skutečně promítne. Musím říct, že jsem dnes zklamán, protože obchodníci sdělili, že potraviny od 1. ledna zdraží,“ řekl Výborný na tiskové konferenci.

Proč? Ministr se odpovědi nedočkal

Ministr se na jednání řetězců ptal, proč jsou potraviny v Česku dražší než v okolních zemích. K tomu podotkl, že rozdíly v DPH nevysvětlují situaci, kdy nákup v Česku je až o 70 procent dražší než v Polsku. Jasné odpovědi od řetězců se mu ale prý nedostalo.

Na tiskové konferenci jen dodal, že praktiky, kdy prodejci mají u některého druhu zboží i „několikasetprocentní přirážky“, jsou nepřijatelné.

„Je pro mě těžko akceptovatelné, když někdo nakupuje kilogram mrkve za 9,30 Kč a prodává za 27,90 Kč. To je 261 procent obchodní přirážky a to je pro mě věc, která je nevysvětlitelná,“ řekl.

Poláci žasnou nad českými cenami. Nedivíme se, že ti chudáci nakupují u nás

Ekonomika

„Ani ministr, ani vláda nemá nástroje k tomu, aby zasahovala do soutěže, která na trhu probíhá. Ale stejně jako tento neformální tlak vytváří kolegové ve Francii nebo Německu, budu ho nadále vytvářet i já,“ dodal.

Prouza: Musíme zdražit, protože zdražují potravináři

Podle zástupců řetězců jsou důvodem zdražení ceny energií, vzhledem k rozhodnutí Energetického regulačního úřadu o navýšení regulované složky ceny, dále zvýšení nákladů na dopravu kvůli mýtnému, i zvýšení mzdových nákladů v souvislosti s úpravou dohod o provedení práce. Tyto změny jsou také součástí vládního konsolidačního balíku.

Anketa

Jak řešíte zdražování potravin v řetězcích?
Kupuju méně kvalitní, ale levnější výrobky.
5,6 %
Kupuju méně potravin.
63,7 %
Nakupuju jinde, například v zahraničí či přímo u výrobce
23 %
Neřeším to nijak.
7,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 33415 čtenářů.

„Musíme zdražit, protože zdražují potravináři. Potravináři nám avizovali zdražení o pět až deset procent,“ řekl k tomu nyní Prouza navzdory svým dřívějším vyjádřením.

Řetězce jako Albert i další ale ujišťují, že samotné snížení DPH do cen potravin promítnou. V důsledku by to avizované zdražení mělo alespoň brzdit. „Změny v sazbách DPH samozřejmě promítneme do cen produktů ve prospěch našich zákazníků,“ řekla Novinkám mluvčí Kauflandu Renata Maierl.

Například Penny Market využil snížení DPH v netradiční marketingové akci už v prosinci.

Supermarkety s nižší DPH zlevní, slibuje svaz. Kromě nápojů

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám