Hlavní obsah

Porušujete smlouvu a vydíráte, vzkázal Rusku Brusel

Evropská unie chystá společnou reakci na zastavení dodávek ruského zemního plynu do Polska a Bulharska, oznámila ve středu předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Podle ní se Moskva snaží využít plyn k vydírání evropských zemí. Stejného názoru je také bulharský premiér Kiril Petkov. Uvedla to agentura Reuters.

Foto: Pool, Reuters

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová

Článek

Gazprom oznámil, že zastavuje dodávky plynu do Polska a do Bulharska ve středu. Své rozhodnutí zdůvodnil tím, že místní plynárenské podniky PGNiG a Bulgargaz odmítly za plyn platit v rublech.

Ruský podnik také uvedl, že nadále pokračuje v dodávkách plynu do Evropy přes Ukrajinu, a to v souladu s požadavky evropských zákazníků.

Podle Polska a Bulharska je zastavení dodávek porušením smlouvy. Polská plynárenská společnost PGNiG si vyhradila právo požadovat odškodné. Zároveň uvedla, že její zákazníci nadále dostávají plyn podle svých potřeb.

Gazprom úplně zastavil dodávky plynu do Polska a Bulharska

Ekonomika

Bulharský premiér Petkov označil přerušení dodávek za vydírání. Gazprom podle něj porušil smlouvu, protože změnil způsob plateb za odebraný plyn. Země nyní přezkoumává veškeré dohody s Gazpromem, včetně těch o tranzitu plynu do dalších zemí.

Také podle předsedkyně EK von der Leyenové se ze strany Moskvy jedná o vydírání evropských zemí. Unijní exekutiva je podle ní na tento scénář připravena a je v kontaktu se všemi členskými zeměmi, s nimiž řeší zajištění dostatečných dodávek pro celou EU.

Polská ministryně: Obejdeme se i bez ruského plynu a ropy

Stalo se

„Je to neoprávněné a nepřijatelné. A znovu to dokazuje, jakým je Rusko nespolehlivým dodavatelem plynu. My jsme na tento scénář připraveni,“ uvedla von der Leyenová. Členské země mají podle ní nouzové plány právě pro tuto situaci, na niž se s ohledem na ruskou invazi na Ukrajinu připravovaly.

Šéf Dumy: Je nutné jednat i s ostatními

Na rozhodnutí Gazpromu zastavit dodávky plynu Varšavě a Sofii zareagoval i šéf Státní dumy Vjačeslav Volodin. Podle něj to bylo správné rozhodnutí. „Bulharsko a Polsko mohly využít nabídku našeho prezidenta (Vladimira Putina) a platit za plyn v rublech. Je nutné jednat i ve vztahu s ostatními, nikoliv přátelskými zeměmi,“ napsal Volodin na sociálních sítích.

Cena plynu na evropském trhu prudce vzrostla

Válka na Ukrajině

Ruská vláda seznam zemí, které považuje za nikoliv přátelské vůči Rusku, aktualizovala letos 7. března v souvislosti se sankcemi, které na Rusko Západ uvalil kvůli vojenskému vpádu na Ukrajinu. Moskva také uvedla, že ruské finanční závazky vůči těmto státům budou vypláceny pouze v rublech. Mezi tyto země patří i Česká republika.

Reklama

Výběr článků

Načítám