Hlavní obsah

Polská ministryně: Obejdeme se i bez ruského plynu a ropy

Polsko je připraveno obejít se bez plynu a případně také bez ropy z Ruska, uvedla ve středu v polská ministryně životního prostředí Anna Moskwová. Polsko bylo na ruské „utažení kohoutků“ nachystáno, zásobníky s plynem jsou plné přibližně z 80 procent. Díky dodávkám přes přípojky plynovodů z Česka a Litvy ale nemusí do zásob ani sahat; také těžba plynu v samotném Polsku běží na maximum, ujistila v rozhlasovém rozhovoru.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Ruský plynárenský gigant Gazprom od středečního rána úplně ukončil dodávky plynu do Polska a Bulharska kvůli tomu, že plynárenské podniky v těchto zemích odmítly za ruský plyn platit v rublech.

„Putin hrozil, že všechny státy, které nebudou platit za plyn (v rublech), jej nedostanou. Ale platí kontrakt, který stanoví zásady, jak se má platit, a Putinovy dekrety v Polsku neplatí,” řekla ministryně.

Cena plynu na evropském trhu prudce vzrostla

Válka na Ukrajině

„Jsme dobře připravení, plyn nedojde,” ujistila. „Zavření kohoutků” spojila s tím, že Polsko stále naléhá na zavedení ještě přísnějších sankcí Evropské unie vůči Rusku za jeho vojenskou agresi vůči Ukrajině.

„V této době ještě dovážíme ropu z Ruska, ale chystáme nové kontrakty a rafinerie jsou připraveny přejít na jiné druhy ropy. Připravujeme se na to, že se plně zbavíme závislosti na ruské ropě, ale jsme připraveni i na okamžité úplné odstřižení od dodávek,” dodala.

Gazprom úplně zastavil dodávky plynu do Polska a Bulharska

Ekonomika

Server Business Insider uvedl, že polské zásobníky s plynem jsou zaplněny ze 75 procent, což vysoce převyšuje evropský průměr 32 procent.

„Jsme už dnes připraveni obejít se bez ruského plynu, daleko před spuštěním plynovodu Baltic Pipe, který zajistí dodávky norského plynu. Máme zásobníky tak plné, že si poradíme bez ruského plynu až do podzimu. A tehdy už bude Baltic Pipe v provozu,” citoval Business Insider anonymní zdroj, dobře obeznámený se situací.

Reklama

Výběr článků

Načítám