Hlavní obsah

Omluvte se, vyzval svaz obchodu Nekulu kvůli vinění řetězců z růstu cen potravin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) by se podle Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) měl omluvit za své výroky, v nichž z růstu cen potravin vinil hlavně obchodní řetězce. V tiskové zprávě to v úterý uvedl prezident svazu Tomáš Prouza.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza (vlevo) a ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Článek

SOCR ve výzvě nazvané „Pane ministře Nekulo, omluvte se!“ vzkazuje Nekulovi, „aby se veřejně omluvil za nepodložené obviňování obchodů a konečně začal jednat v zájmu občanů této země“.

Nekula několikrát mluvil o tom, že obchodníci mohli zneužít svého postavení na trhu k nepřiměřenému zvyšování cen. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ale po svém průzkumu na trhu s potravinami uvedl, že u pěti základních komodit nezjistil porušení hospodářské soutěže.

Ministr dříve kritizoval například růst cen cukru nebo vajec. Mluvil mimo jiné o tom, že ceny vypadají, jako by obchodníci sami museli nosnice přikrmovat na pultech obchodů. Sám se také kvůli cenám vajec nebo cukru obrátil na ÚOHS.

Něco tady nehraje, řekl Nekula k cenám potravin

Domácí

Antimonopolní úřad zahájil prověřování cen základních potravin z vlastního rozhodnutí poté, co loni na podzim začaly rychle růst. Sledoval ceny mléka, másla, vajec, mouky a kuřecího masa. Oslovil více než 200 firem ze všech částí výrobního řetězce. Podle prezentovaných závěrů je u všech pěti komodit nejvyšší marže ve výrobně-obchodním řetězci na straně prvovýrobců. Rostoucí ceny vstupů, tedy například energií nebo dopravy, ale do vlastní marže promítly všechny části řetězce.

Prouza zveřejnění závěrů úřadu považuje za ukončení diskuse o cenách potravin. „Prokázal to, co jsme říkali od počátku – že obchody nejsou viníkem rychlého růstu cen potravin v České republice. Po dnešku by mělo být každému jasné, že na kritické situaci posledního roku a půl masivně vydělaly velké české agroskupiny. A pevně doufám, že se za své chování veřejnosti omluví tím jediným možným způsobem – rychlým zlevněním potravin a vrácením alespoň části svých nadsazených zisků zákazníkům,“ uvedl.

Poznamenal také, že SOCR už dříve upozorňoval na to, že v některých segmentech trhu je velmi malá konkurence mezi dodavateli. Vláda by podle Prouzy měla být v plánovaných škrtech dotací v zemědělství nebo potravinářství odvážnější. Nekula už řekl, že se plánuje škrtnout dotační titul, ze kterého v minulosti čerpaly hlavně velké potravinářské firmy jako Madeta, Hamé nebo podniky z holdingu Agrofert.

Na trhu s potravinami se nic nekalého neděje, zjistil antimonopolní úřad

Ekonomika

Výběr článků

Načítám