Hlavní obsah

Něco tady nehraje, řekl Nekula k cenám potravin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někteří obchodníci zkoušeli, co zákazníci vydrží, uvedl v pátek k maržím ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). A jak chce vláda problematiku řešit? Neúměrným navyšováním cen potravin by se podle ministra měla zabývat meziresortní pracovní skupina. Sejít se má poprvé 21. března, kdy bude mít k dispozici čerstvá statistická data.

Ministr zemědělství k cenám potravin v ČeskuVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

„Víme, že občany trápí vysoké ceny potravin, velmi aktivně se této problematice věnujeme. Je naším cílem zjistit, jestli je růst cen způsoben pouze nárůstem nákladů, či tam nedochází k tomu, že si chce někdo neúměrně navyšovat své ceny a zisky v celém řetězci,“ řekl v pátek na tiskové konferenci Nekula.

„Někteří obchodníci zkoušeli, co zákazníci vydrží. Pokud – ať jsou to jablka, cibule – je obchodní přirážka 100 nebo 200 procent, tak je to za hranou,“ uvedl ministr.

Inflace zpomalila

Ekonomika

Za příklad dal následně cukrovary. „Pokud navýšily cenu cukru o zhruba šest korun a obchody zvednou cenu o 14 korun, tak tady něco nehraje. Je potřeba to řešit,“ uvedl.

Čekají na čerstvá data

Podle ministra se vytvoří meziresortní skupina, která se bude problematice věnovat. Povede ji resort zemědělství, zástupce tam budou mít také finance či průmysl a obchod.

„První jednání bude 21. března. To budeme mít čerstvá data za únor od Českého statistického úřadu, bavit se proto budeme nad novými čísly. A budeme hledat řešení, jak problematiku vysokých cen potravin řešit a situaci napravit,“ prohlásil.

Současně také řekl, že se budou chovat férově. Chtějí se domoci toho, aby všichni „přistupovali k zákazníkům slušně a nezneužívali situace“.

Česko trápí vysoká inflace, k níž z velké části přispívají i ceny potravin. Například cena rýže vzrostla za rok o 31,9 procenta, mouky o 36,1 procenta, vepřového masa o 31,1 procenta, polotučného trvanlivého mléka o 39,5 procenta, vajec o 95,2 procenta a zmíněného cukru o 75,1 procenta.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL)

Inflace v eurozóně klesla méně, než se čekalo

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám