Hlavní obsah

Stát řeší už i citron ve vodě. Čistá kohoutková v hospodě DPH 12 procent, s ovocem 21

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Plánovaná snížená sazba DPH 12 procent má být při prodeji kohoutkové vody za předpokladu, že nebude ochucená například šťávou, sirupem nebo přidaným ovocem. Pro minerální i kojenecké vody bude platit základní sazba 21 procent, stejně jako pro kávu s mlékem nebo se smetanou. Vyplývá to z návrhu vládního balíčku na konsolidaci veřejných financí.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo financí (MF) přijalo připomínku na zařazení rostlinného mléka do snížené sazby spolu s kravským mlékem. Odmítlo připomínky, které by zařadily do snížené sazby dětské pleny nebo menstruační pomůcky.

Zatímco potraviny nebo stravování v restauracích je zařazeno do snížené 12procentní DPH, tak všechny nealkoholické i alkoholické nápoje včetně točeného piva budou v základní sazbě 21 procent, a to bez ohledu na to, zda budou nápoje objednány společně s jídlem, či nikoliv.

Lístek máty nevadí

Jedinou výjimku u DPH na nápoje má mít voda z kohoutku, pro kterou má platit snížená sazba. Nesmí ale být nikterak dochucena. „V případě podání tzv. kohoutkové vody se snížená sazba daně uplatní pouze za předpokladu, že není nikterak ochucená (např. šťávou, sirupem, sladidlem, jiným nápojem nebo přidaným ovocem). Například ledová tříšť vyrobená z kohoutkové vody a ochucená sirupem bude v základní sazbě daně,“ stojí v důvodové zprávě materiálu MF.

DPH: náhrady mléka do snížené sazby

Ekonomika

Resort v materiálu dodal, že aplikaci snížené sazby ale nebrání přidání dekorace do sklenice nebo na sklenici s kohoutkovou vodou, například lístek máty.

Na ostatní nealkoholické nápoje jako například čaj, čokoládový nápoj, káva, a to bez ohledu na množství přidané kohoutkové vody, mléka, tekutých mléčných výrobků či tzv. rostlinných alternativ mléka, se bude vztahovat základní 21procentní DPH.

„Základní sazba daně se tak uplatní například u podání kávy s mlékem (expresso macchiato, latte macchiato, flat white apod.) nebo se smetanou, čaje, alkoholického či nealkoholického piva, ovocných a zeleninových šťáv, minerální vody, limonád včetně domácích limonád (byť vyrobených z kohoutkové vody),“ vysvětlilo MF.

Nově výjimka i pro rostlinné alternativy

V původním návrhu se počítalo s výjimkou pouze pro kravské či kozí mléko, nově do snížené sazby mají patřit i rostlinné alternativy, jako jsou sójové nápoje, nápoje z ořechů, obilovin nebo na bázi semen, jako je například konopné mléko. Do snížené sazby budou patřit i ochucené verze nápojů, tedy například mléko s medem nebo mléčný koktejl se zmrzlinou.

MF tak vyhovělo připomínkám ministerstev pro místní rozvoj a zdravotnictví, které argumentovaly tím, že v ČR trpí zhruba deset procent obyvatel alergií na laktózu.

Zařazení minerálních a kojeneckých vod do nižší sazby požadoval Svaz obchodu a cestovního ruchu.

Zařazení tamponů, vložek a dalších menstruačních pomůcek do nižší sazby DPH navrhovala vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková. V připomínkách se uvádělo, že ženy z nízkopříjmových skupin společnosti jsou v případě, kdy si nemohou dovolit tyto pomůcky zajišťovat, ohroženy takzvanou menstruační chudobou.

MF k připomínkám, kterým nevyhovělo, uvedlo, že směřují ke změně konsolidačních opatření, respektive navržená opatření přesahují, a nelze jim proto vyhovět. „Připomínky směřující k odstranění či podstatné změně části návrhu týkající se konsolidačních opatření nelze posuzovat odděleně od ostatních, neboť tato opatření jsou součástí dohodnutého kompromisu všech vládních stran a směřují k hlavnímu cíli navržené úpravy, a to snížení deficitního hospodaření státu,“ píše úřad v úvodu materiálu, kde se vyjadřuje k připomínkám.

Konsolidační balíček

Vláda Petra Fialy představila dlouho očekávaný seznam změn, kterými chce snížit zadlužování státu a ozdravit veřejné finance. Co vše tzv. konsolidační balíček obsahuje:

PŘEHLEDNĚ: Co obsahuje konsolidační balíček vlády

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám