Hlavní obsah

DPH: náhrady mléka do snížené sazby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve vládním konsolidačním balíčku došlo k prvnímu přesunu položek mezi nově plánovanými sazbami daně z přidané hodnoty 12 a 21 procent. Ministerstvo financí se přiklonilo k tomu, aby rostlinné alternativy mléka, které jsou drahou součástí jídelníčku mnohých alergiků, byly od ledna, stejně jako balené kravské mléko, ve snížené sazbě daně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nebudou tedy v základní 21procentní, jak úřad vedený Zbyňkem Stanjurou (ODS) původně navrhl. „S mléčnými náhražkami bude zacházeno stejně jako s mlékem a ostatními mléčnými produkty,“ potvrdila ve středu Právu mluvčí Michaela Lagronová s tím, že to vychází ze závěrů analýzy daňových expertů resortu z konce minulého týdne.

Podle ní to tedy přímo nesouvisí s apelem ministerstev zdravotnictví a místního rozvoje. Ty spolu se zmocněnkyní pro lidská práva Klárou Šimáčkovou Laurenčíkovou v rámci připomínkového řízení vyzvaly, aby se náhražky mléka ze sóji, ořechů nebo obilovin, které používají lidé alergičtí na laktózu a kasein, zařadily do snížené sazby.

Zkrácené připomínkové řízení skončilo v pondělí. Ministerstvo zdravotnictví v něm mimo jiné poukázalo na to, že jen laktózovou intolerancí trpí zhruba desetina obyvatel Česka.

Nekula: Chci vyvolat cenovou válku mezi obchodními řetězci

Domácí

Ve snížené sazbě DPH ve výši 12 procent budou od ledna mléko, jeho náhražky i veškeré nápoje na jeho bázi. Daňoví experti se podle Lagronové shodli také na tom, že všechny produkty, které se pijí v kavárnách, budou s výjimkou mléčných koktejlů v 21procentní sazbě.

S mléčnými náhražkami bude zacházeno stejně jako s mlékem a ostatními mléčnými produkty
Michaela Lagronová, mluvčí MF

V obchodech na rozdíl od mléčných produktů mají být v základní sazbě vedle ostatních nápojů i ty kávové. „Balený čaj bude jako potravina v 12procentní sazbě DPH, v čajovně či kavárně v 21procentní,“ doplnila Lagronová.

Sazby zůstanou tři

Stanjurův úřad změny v DPH odůvodňuje hlavně tím, že se systém daně zjednoduší. Nynější snížené sazby DPH se sloučí na 12 procentech, dosud jsou deset a 15 procent. Vedle toho zůstane základní, 21procentní sazba, do které se má řada položek nově přesunout. Z daňového hlediska ale zůstanou sazby DPH stejně jako dnes tři, protože koalice hodlá zavést nulovou sazbu na knihy. Není přitom vyloučeno, že k nim někdy v budoucnu přibudou další položky.

Vláda by měla o konsolidačním balíčku rozhodovat za tři nebo čtyři týdny. Přesunů v rámci nových sazeb DPH může být i více, podle Lagronové by k nim však už případně došlo až při projednávání balíčku ve Sněmovně, na základě koaličních dohod.

Expert: Balíček zpomalí ekonomiku o 0,8 procenta

Ekonomika

Může se řešit třeba i to, že ministerstvo pro místní rozvoj nebo zmocněnkyně Šimáčková Laurenčíková požadují přeřazení ještě dalších položek ze základní do snížené sazby, konkrétně menstruačních potřeb a dětských plen.

„Určité přesuny se asi dělat budou, a tak jak se přihlíželo u bezlepkových výrobků v původním návrhu, tak se bude nejspíš přihlížet u základních potravin u alergiků. O menstruačních potřebách se ještě vede debata, protože se to objevuje v připomínkách ministerstev,“ sdělil ve středu Právu první místopředseda STAN Lukáš Vlček. Dodal, že přesuny by ale měly být jen výjimečné. Připomínky ke změnám v DPH se sešly na ministerstvu financí z více stran.

Dopad změn skoro rozpočtově neutrální

Ministerstvo financí nově zpřesnilo, že celkový dopad změn v DPH na veřejné rozpočty nebude činit minus 6,3 miliardy korun ročně, ale roční výnos daně poklesne asi jen o 2,8 miliardy. Dopad změn tak má být minimální, prakticky rozpočtově neutrální. Ekonomové ovšem upozorňují, že reálný výsledek se bude odvíjet od řady proměnných a nelze ho spolehlivě odhadnout.

Loni se na DPH do rozpočtu vybralo 345,2 miliardy korun, meziročně o 15,6 procenta více.

Vládní balíček: Jak si konkrétně finančně pohoršíme

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám