Hlavní obsah

Německá vláda dá na podporu ekonomiky další 3,5 bilionu korun

Novinky, bož

Kabinet německé kancléřky Angely Merkelové se domluvil na dalším záchranném balíčku pro německou ekonomiku ve výši 130 miliard eur (zhruba 3,5 bilionu korun). Informoval o tom deník Franfurter Allgemeine Zeitung. Jeho součástí je například plošné snížení daně z přidané hodnoty (DPH) nebo prémie pro rodiny s dětmi.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Koaliční strany CDU, CSU a SPD se podle německých médií překvapivě shodly na plošném snížení DPH.

Od 1. července do 31. prosince se tak dočasně sníží základní sazba z 19 procent na 16 procent. Snížená sazba pak klesne v tomto období ze 7 na 5 procent.

Rodiny s dětmi potom obdrží jednorázový bonus ve výši 300 eur (8000 korun) na dítě. Kromě toho hodlá spolková vláda investovat jednu miliardu eur (26,7 miliardy korun) na rozšíření, rekonstrukce nebo výstavbu školek a jeslí. Cílem rekonstrukcí má být mimo jiné i zlepšení hygienické situace v předškolních zařízeních.

Další překlenující pomoc vláda nabídne odvětvím, která koronavirová krize zasáhla obzvlášť silně. Týká se to například hotelů, klubů, barů, cestovních kanceláří, ale také profesionálních sportovních klubů v nižších ligách. Tyto podniky mohou získat po dobu tří měsíců až 150 tisíc eur (4 miliony korun) měsíčně na úhradu fixních nákladů.

Lufthansa dostane od německé vlády pomoc za 9 miliard eur

Ekonomika

Koalice zavrhla podporu automobilového příspěvku prostřednictvím příspěvku státu na nákup nového benzinového nebo dieselového vozu. Poptávku po benzinových a dieselových autech by měla oživit nižší DPH, uvedl předseda CSU Markus Söder.

Stát naopak přispěje v rámci „ekologické” prémie řidičům, kteří si pořídí nový elektromobil, 6000 eur (160 tisíc korun). Kromě toho vláda investuje 2,5 miliardy eur do podpory výstavby obchodní sítě pro prodej elektromobilů a do podpory výzkumu v této oblasti. Stejnou částku chce investovat do podpory městské a regionální veřejné dopravy.

Německým drahám (Deutsche Bahn) chce kabinet navýšit vlastní kapitál o 5 miliard eur (133,6 miliardy eur).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám