Hlavní obsah

McDonald's odejde z Kazachstánu, nesehnal náhradu za ruské maso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký fastfoodový řetězec McDonald’s se chystá opustit Kazachstán. Z tamního trhu se firma stahuje, protože provozovatel restaurací není schopen najít náhradu za dodávky ruského masa. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Foto: Pavel Mikheyev, Reuters

Restaurace McDonald's v kazašském městě Almaty.

Článek

McDonald’s působí v Kazachstánu teprve šest let. Ve 20milionové zemi sousedící na severu s Ruskem provozuje celkem 24 restaurací. Jejich tamní provozovatel TOO Food Solutions KZ ale už v listopadu pozastavil provoz kvůli problémům se zásobováním.

Na kazachstánské podniky se sice nevztahují západní sankce uvalené na Rusko za jeho vojenskou invazi na Ukrajinu, McDonald's nicméně zakázal svému místnímu franšízantovi odebírat maso od ruských dodavatelů, uvádí Bloomberg s odkazem na své zdroje.

To představovalo pro podnik velký problém, neboť nedokázal sehnat alternativní dodávky masa do burgerů od místních ani evropských dodavatelů. To by s sebou neslo vyšší ceny a náklady na přepravu, což by pro podnik znamenalo ztrátu. McDonald's se ke zprávě odmítl vyjádřit.

Ruské náhražce McDonaldu docházejí hranolky. Nejsou brambory

Evropa

Osud společnosti McDonald's v Kazachstánu také komplikuje samotný majitel franšízy Kajrat Boranbajev, který byl loni v březnu zadržen a obviněn ze zpronevěry. Boranbajev je příbuzný bývalého prezidenta Kazachstánu Nursultana Nazarbajeva, jenž po nepokojích před rokem upadl v nemilost nového vedení. Boranbajev vlastnil také franšízu v Bělorusku, loni ale o licenci přišel kvůli problémům se zásobováním.

Z Ruska už McDonald’s odešel

McDonald's loni v březnu po ruské invazi na Ukrajinu pozastavil své aktivity v Rusku, v květnu tam pak své podnikání prodal provozovateli a držiteli provozní licence Alexandru Govorovi.

Před oznámením odchodu z Ruska působil McDonald's v této zemi více než 30 let. První ruskou restauraci otevřel v lednu 1990 v Moskvě a tehdy byla pokládána za symbol a klíčový okamžik otevírání ekonomiky Sovětského svazu v době, kdy se blížil konec studené války. Govor loni restaurace znovu otevřel pod značkou Vkusno i točka, v překladu Chutně a tečka.

Ruská náhražka McDonald's má stejné logo jako prodejce krmiv pro zvířata

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám