Hlavní obsah

Ruská náhražka McDonald's má stejné logo jako prodejce krmiv pro zvířata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Logo nového ruského fast-foodového řetězce Vkusno & točka (Chutně & tečka), což je náhražka za McDonald's, se nápadně podobá logu portugalského prodejce krmiv pro zvířata. Na Twitteru na to upozornil účet nezávislého internetového média Nexta.

Foto: Handout, Reuters

Logo má podle tvůrců znázorňovat plátek burgeru a dva hranolky

Článek

V neděli se v Moskvě a jejím okolí znovu otevřely restaurace, které dříve patřily řetězci McDonald's. Po odchodu amerického fast-foodového giganta z ruského trhu se však musel změnit majitel i značka. Přesto restaurace Vkusno & točka (Chutně & tečka) otevíraly s velkou fanfárou a za velkého zájmu ruských občanů.

Nové logo se vůbec nepodobá McDonald's, což je rozdíl oproti dřívějšímu, zjevnému připodobňování nápojových značek Coca-Cola (v Rusku CoolCola), Sprite (v Rusku Street) nebo Fanta (v Rusku Fancy). Na Twitteru ovšem někteří uživatelé našli společnost, z jejíhož designu teoreticky mohl ruský fast-foodový řetězec inspiraci čerpat, a to poměrně výrazně.

Jako žrádlo pro zvířata

Jedná se o portugalskou společnost Matosmix, která se zabývá prodejem krmných směsí pro zvířata. I ta má totiž v logu tři jednoduché útvary ve stejném pořadí, které zvolila Vkusno & točka. Ta uvedla, že logo má znázorňovat burger a dva hranolky.

Při bližším pohledu na logo lze sice kromě odlišných barev spatřit nepatrné rozdíly v obrysu jednotlivých tvarů, například místo tečky má Matosmix spíše tvar připomínající kapku, na první pohled je však podoba zjevná.

Fronty na burgery i hranolky. Rusko nahradilo McDonald's vlastním řetězcem

Ekonomika

McDonald's se v poslední době stal hlavním symbolem masivního exodu západních firem z Ruska. Stovky z nich se v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu rozhodly zakročit pozastavením podnikání v zemi, některé, včetně právě McDonald's, se už z trhu dokonce stáhly definitivně.

Reklama

Výběr článků

Načítám