Hlavní obsah

LNG bude pro ČR stále důležitější

Role zkapalněného zemního plynu (LNG) v dodávkách plynu do České republiky výrazně poroste. Poté, co skončily dodávky z Ruska plynovodem Nord Stream 1, se do tuzemska dováží prakticky jen plyn těžený v Norsku a zplyněný LNG z Nizozemska.

Foto: Dominika Jeřábková, Novinky

Otevírání nového LNG terminálu v přístavu Eemshaven v Nizozemsku

Článek

LNG je zemní plyn, který je přepravován po moři speciálními tankery. Aby mohla loď převézt co největší množství plynu, dochází po jeho vytěžení před naloděním ke zkapalnění. To se děje stlačováním při nízkých teplotách okolo minus 162 stupňů Celsia. Plyn po stlačení zmenší svůj objem zhruba 600krát.

„Při těchto parametrech vykazuje přeprava zkapalněného plynu podobně dobré znaky jako transport ropy nebo ropných produktů pomocí speciálních tankerů. Převoz LNG je o trochu složitější, protože lodě mají vyšší nároky. Je třeba udržovat nízkou teplotu, počítat s odparem, je to trochu choulostivější na bezpečnost,“ řekl Právu analytik společnosti ENA Jiří Gavor.

Po převozu k terminálu se plyn zahřívá a jeho objem se zvyšuje. Následně je plynárenskou soustavou přepraven k odběratelům.

Gazprom: Cenový strop na ruský plyn? Zastavíme dodávky

Ekonomika

Po celém světě existuje poměrně rozsáhlá flotila LNG tankerů. Nyní jsou ale kvůli velké poptávce takřka nedostatkovým zbožím, které limituje mezinárodní obchod.

Velkou výhodou LNG je podle Gavora to, že variabilita kupních vztahů mezi kontinenty je mnohem různorodější než při dopravě plynovody.

„Jejich trasou a obrovskou investicí je dán producent a poměrně omezený okruh příjemců. To je také hlavním důvodem, proč v současné době význam obchodu s LNG velice rychle roste,“ dodal analytik.

V Evropě má zásobování LNG tradici hlavně v jižních zemích, po omezení a následném přerušení dodávek z Ruska nyní rychle staví ať už plovoucí, nebo pevné terminály i přímořské země ve střední Evropě, hlavně Německo.

Zajištěny dodávky na třetinu spotřeby

Vůbec první plovoucí terminál, o jehož pořízení a napojení na plynárenskou soustavu se rozhodlo v souvislosti s invazí Ruska na Ukrajinu, byl zprovozněn minulý měsíc v nizozemském Eemshavenu. Jeho roční kapacita je osm miliard kubíků, což téměř odpovídá roční spotřebě plynu v ČR.

Stát si prostřednictvím společnosti ČEZ zajistil z tohoto terminálu roční dodávky ve výši tří miliard kubíků, tedy více než třetinu spotřeby ČR. Zbylou kapacitu si pronajaly společnosti Shell a Engie. První loď s dodávkou přes 100 milionů kubíků plynu pro Česko dorazila do přístavu v druhé polovině září.

Evropa prahne po plovoucích LNG terminálech. Jejich pronájem zdražil na dvojnásobek

Ekonomika

Další plovoucí terminál, o jehož kapacity ČR také stojí, by měl být ještě letos zprovozněn v Německu. To chystá hned čtyři terminály a dva připravuje i na pevnině.

„Poslední terminál by měl být při vyústění Nord Streamu na pevninu u německého Lubmin-Greifswaldu a odtamtud jdou velké kapacitní plynovody směrem k nám na jih. Ty stačí i pro tranzitní dopravu,“ řekl Právu expert na plynárenství Vratislav Ludvík.

Podle jeho názoru dojde k připojení terminálu k plynovodu Eustream. „Ten nebyl nikdy uveden do provozu, i když je hotov. Plyn jím poputuje do oblasti Krušnohoří a může pokračovat do Německa nebo do Česka.“

Ludvík upozornil, že Česko pro bezproblémové dodávky plynu potřebuje kromě plynu uloženého v podzemních zásobnících, které jsou nyní naplněny asi z 90 procent a pokryly by třetinu běžné roční spotřeby, také plynulé dodávky ve výši 700 až 800 milionů kubíků plynu měsíčně, což odpovídá sedmi až osmi tankerům podobné kapacity, jako zajistil ČEZ. Dodávky zajištěné ČEZ podle něj dosahují asi 40 procent této hodnoty, což je ekvivalent tří tankerů měsíčně.

„V Lubmin-Greifswaldu by se daly další dva nebo tři tankery získat. A pokud se podaří další dva z Kataru, tak bychom měli spotřebu pokrytou,“ prohlásil Ludvík.

Alternativou by podle něj bylo nasmlouvat potrubní plyn z Norska v objemu 200 nebo 300 milionů kubíků měsíčně.

Cenově už konkuruje

LNG byl dříve dražší než ruský plyn, avšak výrazně lacinější, než kolik stojí plyn na evropském trhu nyní.

Zatímco v USA se MWh plynu v polovině září prodávala podle dat komoditní burzy NYMEX v přepočtu za zhruba 30 eur, na nizozemském trhu TTF se začátkem října plyn (bez rozlišení) prodával za zhruba 160 eur za MWh - to je čtyřikrát více než loni v říjnu, ale o polovinu méně než při maximech z letošního srpna.

Aktuální cena se pohybuje kolem 140 eur.

Trh se zemním plynem zůstane kvůli omezeným dodávkám napjatý

Ekonomika

Experti se shodují, že zpět na úroveň kolem 16 eur za MWh z počátku loňska se už cena sotva vrátí. Podle Ludvíka je teď LNG cenově plně srovnatelný s plynem z potrubí, ne-li levnější.

„Jestliže chcete odebírat z Ruska, musíte postavit 3500 kilometrů drahého potrubí a každých 100 až 120 kilometrů kompresní stanici, která zajišťuje pohon plynu. Jen spotřeba na kompresních stanicích představovala třetinu ruské dodávky,“ upozornil.

Dodal, že na Iberském poloostrově, kam je podle jeho slov 90 procent plynu dováženo ve formě LNG, platí spotřebitelé ani ne třetinu toho co Češi.

Reklama

Výběr článků

Načítám