Hlavní obsah

Lidé mají v peněženkách desítky milionů neplatných bankovek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv to je skoro už půl roku od ukončení platnosti některých bankovek, tak lidé jich stále mají ve svých peněženkách desítky milionů. Ve čtvrteční tiskové zprávě to uvedla Česká bankovní asociace (ČBA).

Foto: Česká národní banka

Neplatná stokoruna s úzkým stříbrný proužkem (dole) a platná bankovka.

Článek

Česká národní banka (ČNB) rozhodla už ke konci června o stažení některých bankovek z oběhu. Konkrétně se to týkalo těch s tenkým stříbrným proužkem z let 1995 až 1999. Jedinou výjimkou jsou bankovky v hodnotě 5 000 Kč, které zůstávají v platnosti.

Neplatné bankovky mohou lidé vyměnit za nové na všech pobočkách bank, kde jsou pokladny. Banky navíc upravily také nastavení vkladových bankomatů, které nepatné bankovky přijímají.

Češi přesto mají nadále ve svých peněženkách velké množství neplatných bankovek. Nejvíc je neplatných stokorun, v oběhu jich je ještě 22 milionů, uvedla ČBA.

Skončila platnost starších bankovek, lze je vyměnit

Ekonomika

„Doporučuji zkontrolovat peněženky nebo jiná místa, kam lidé peníze ukládají. Mohlo by se stát, že by se mohli pokoušet kupovat vánoční dárky neplatnými bankovkami. V oběhu je totiž z celkového počtu stokorun stále více než jedna třetina neplatných. U dvoustovky je to víc než jedna pětina. Podle údajů z ČNB se celkově jedná o desítky milionů kusů neplatných bankovek,“ řekl Tomáš Hládek, expert ČBA na platební styk a peněžní oběh.

A jak neplatné bankovky rozeznat od těch platných? Kromě letopočtu je hlavní rozdíl ve stříbrném proužku, jenž je u neplatných bankovek tenčí a jeho barva se při naklopení bankovky nemění. „Nejnovější vzory bankovek mají proužek širší a zlatavý. Když bankovku nakloníme nebo mírně otočíme, barva se mění z hnědo-fialové na zelenou. Toto se netýká pětitisícovek – ty zůstávají v platnosti všechny,“ dodal Tomáš Hládek.

Lidé mají na vrácení starých bankovek ještě dost času. Banky je budou přijímat do června 2024. Poté už bude výměna možná, neomezeně dlouho, pouze na pobočkách ČNB, upozornila ČBA.

Anketa

Vyměnili jste si neplatné bankovky za nové?
Ano.
42,6 %
Ne, ale chystám se.
6,2 %
Zatím jsem neplatnost bankovek nekontroloval.
51,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8491 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám