Hlavní obsah

Skončila platnost starších bankovek, lze je vyměnit

Od pátku již neplatí starší vzory bankovek v hodnotě 100, 200, 500, 1000 a 2000 korun z let 1995 až 1999. Následující dva roky je lze bez poplatků vyměnit na pokladnách bank a na všech sedmi územních zastoupeních České národní banky. Od 1. července 2024 pak bude možné bankovky vyměnit pouze u ČNB, a to neomezenou dobu. Vyplývá to z informací, které centrální banka v pátek zveřejnila na webu.

Foto: cnb.cz

Vzory bankovek

Článek

Bankovky, které ČNB stáhla z oběhu, jsou rozpoznatelné především šířkou stříbřitého proužku, který protíná bankovku. Ten je úzký a jeho barva se při naklopení nemění, zatímco nejnovější vzory bankovek mají proužek širší, jenž při naklopení mění barvu z hnědofialové na zelenou.

„Jednotlivé vzory od sebe dále odlišuje letopočet vyobrazený na lícní straně bankovky a některé další ochranné prvky,“ upozornila dále banka.

Bankovky v hodnotě 5000 korun zůstávají v platnosti i nadále všechny, tedy jak ve variantě s úzkým, tak s širším stříbřitým proužkem. U bankovek všech ostatních hodnot je ale platný už pouze jeden vzor.

Foto: cnb.cz

Vzory bankovek

Centrální banka již dříve uvedla, že by to mělo znamenat významné zjednodušení pro obyvatele ČR i zahraniční návštěvníky. „Sníží se tak nejistota či obavy z toho, zda jsou starší vzory bankovek ještě platné a zda se nejedná například o padělek,“ uvedla ČNB.

Muž v Brně vyhazoval bankovky z okna. Zadržela ho zásahovka

Krimi

Banka starší vzory bankovek průběžně vyřazuje z oběhu v rámci kontroly hotovosti při jejím zpracování. Lidem je nyní mají povinnost banky vyměnit bezplatně, pokud budou roztříděné podle nominálních hodnot.

Foto: cnb.cz

Vzory bankovek

Obchodníci ale takovou povinnost nemají. „Nejsou povinni přijímat od zákazníků neplatné peníze jako úhradu za zboží a služby. Pokud jakákoli právnická osoba nebo směnárník neplatné bankovky z vlastní vůle přijmou, nesmí je už vrátit do oběhu,“ dodala ČNB.

V České republice bylo ke konci loňského roku v oběhu zhruba 2,73 miliardy bankovek a mincí, což je meziroční nárůst o tři procenta. Hodnota peněz v oběhu stoupla z předloňských 709 miliard zhruba na 728 miliard korun. Z bankovek bylo nejvíce ke konci loňského roku dvoutisícikorun, a to 177,3 milionu kusů. Následují tisícikorunové bankovky, dvoustovky a stovky. Údaje nezahrnují hodnotu a počet pamětních mincí.

Reklama

Výběr článků

Načítám