Hlavní obsah

Liberty Ostrava chce spustit provoz na vysoké peci až příští rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Huť Liberty Ostrava oznámila, že vysokou pec č. 3, kterou dočasně odstavila z provozu 23. října, spustí opětovně až v roce 2024. Jde o jednu část navrženého optimalizačního plánu. Ten firma sestavila v rámci soudem schválené ochrany před jedním z věřitelů, společností Tameh, jíž dluží více než miliardu za energie.

Foto: Pavel Karban, Právo

Logo Liberty Ostrava

Článek

Krajský soud v Ostravě vyhlásil na žádost hutě individuální moratorium na konci listopadu.

Navržený plán optimalizace počítá s úsporou financí, a to díky dočasnému přerušení výroby produktů, po kterých je nízká nebo nulová poptávka. „Jako je například válcovaný drát. A zároveň se soustředí na výrobky s vysokou přidanou hodnotou, jako jsou trubky, silniční svodidla, důlní výztuže a závitové tyče, po kterých je naopak vysoká poptávka,“ vysvětlila mluvčí společnosti Kateřina Zajíčková.

Uvedla také, že Liberty bude využívat aktuální situaci na evropském trhu, a to prostřednictvím výhodných nákupů ocelových polotovarů (předlitků), ze kterých bude válcovat finální výrobky.

„Analyzujeme nyní možnosti využití svých koksárenských provozů, protože se evropský trh potýká s vážnými problémy spojenými s převisem nabídky. To znamená, že v současné době bude pro společnost mnohem levnější nakupovat koks na trhu než ho vyrábět v ostravské huti,“ vysvětlila s tím, že co se týká nákupu energií, tak ty hodlá firma u Tamehu nakupovat za běžné tržní ceny. „Což jí umožní provést optimalizační plán a povede k postupnému splacení závazků všem věřitelům,“ upozornila.

Optimalizace se lidí nedotkne

Zda a případně jak se optimalizační plán dotkne šesti tisíc zaměstnanců, Zajíčková nesdělila. „Společnost bude zaměstnancům i nadále vyplácet mzdy a zajišťovat vysokou úroveň služeb svým zákazníkům,“ ujistila.

S návrhem optimalizačního plánu se seznamují odbory. „Vnímáme to velice obezřetně, nemůžeme se srovnat s tím, že vysoká pec do konce roku nepojede, na druhou stranu chápeme složitost celého procesu, i vzhledem k tomu, že jsou před námi vánoční svátky,“ řekl předseda OS KOVO v Liberty Ostrava Petr Slanina.

Upozornil, že pro odboráře je důležité, aby se v rámci optimalizačních úspor nesnižovala zaměstnanost. „A aby lidé dostávali samozřejmě plnou mzdu. Ale to máme zakotveno v kolektivní smlouvě,“ doplnil.

Dluh roste, huti hrozí další problém

Zatímco vedení Liberty Ostrava je ve svých plánech optimistické, společnost Tameh Czech má opačný názor. „Jedná se o tvrzení Liberty Ostrava, reálně však nevidíme žádnou aktivitu, která by směřovala k vyřešení složité situace v huti. Vzhledem k stále narůstajícímu dluhu, k dnešnímu dni se jedná o 1,2 miliardy korun ve fakturách po splatnosti není Tameh schopen financovat svůj provoz. Je velice pravděpodobné, že v řádu dnů dojde společnosti Tameh uhlí, a tím pádem nebude schopna dodávat energie potřebné pro fungování ocelárny,“ reagoval na informace z huti Patrik Schober, mluvčí společnosti Tameh Czech, která je v současnosti vedle státu největším věřitele Liberty Ostrava.

Liberty Ostrava požádala soud o ochranu před dodavatelem energií, dluží mu přes miliardu

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám