Hlavní obsah

Vyčerpali jsme všechno. Tameh míří do insolvence, ostravská huť mu přes půl roku nezaplatila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Energetická společnost Tameh Czech podala u Krajského soudu v Ostravě návrh na insolvenci. Důvodem je platební neschopnost. Do ní se Tameh dostal poté, co mu jeho jediný odběratel, huť Liberty Ostrava, už téměř půl roku neplatí za dodávané služby. Huť nyní dluží dodavateli téměř 2 miliardy korun, z toho je 1,2 miliardy po splatnosti.

Foto: Profimedia.cz

Ostravská huť Liberty

Článek

„Liberty Ostrava nám už více než půl roku bezdůvodně odmítá platit za dodávané produkty, takže nám v současné chvíli dluží necelé dvě miliardy. Vzhledem k tomu, že se jedná o našeho jediného zákazníka a náš provoz je specificky přizpůsobený dodávkám výlučně pro huť, jsme v patové situaci,“ vysvětlil mluvčí Tamehu Patrik Schober.

Upozornil, že s Liberty Ostrava jedná firma skoro celý letošní rok. Ale bezvýsledně.

„Původně deklarovaná restrukturalizace, kterou huť ohlásila, se neprojevila v konkrétních krocích či reálné ochotě cokoliv uhradit. Dokud nám huť nezaplatí faktury, nejsme schopni fungovat. Nezbyla nám tedy jiná možnost než podat dlužnický insolvenční návrh,“ zdůvodnil.

Může za to Sandžív Gupta. Miliardový věřitel huti Liberty Ostrava se odvolal proti moratoriu

Ekonomika

Tameh z problémů viní majitele huti Sandžíva Guptu. Uvedl, že ostravská huť ještě donedávna hospodařila se ziskem. „Sandžív Gupta ale peníze zapůjčil do zahraničních podniků v rámci skupiny Liberty Steel Group. Právě to je důvodem, který Liberty Ostrava neumožňuje platit její tuzemské dluhy,“ řekl s tím, že návratnost úvěrů přesahujících sedm miliard korun, které Liberty Ostrava poskytla jiným subjektům ve skupině, je přitom sporná.

Ve čtvrtek Tameh oznámil, že se z těchto důvodů odvolal proti moratoriu, které na ochranu Liberty před jeho největším věřitelem vyhlásil Krajský soud v Ostravě.

Soud vyhověl žádosti Liberty Ostrava. Ochrání ji před věřitelem

Ekonomika

Z informací Tamehu vyplývá, že se firma kvůli nezaplaceným službám od Liberty dostala do katastrofální finanční situace.

„Obě společnosti jsou úzce provázané ekonomicky i technologicky. Tameh dodává ocelárně energetické utility a další produkty, například technologickou páru, stlačený vzduch, dmýchaný vzduch, elektřinu či teplo. Liberty Ostrava nám zase dodává palivo v podobě vysokopecních a koksárenských plynů, bez nichž se provoz energetické společnosti neobejde,“ popsal mluvčí s tím, že smluvní závazky Tamehu nedovolují, aby navzdory nesplaceným fakturám zastavil dodávky ocelárně nebo od smlouvy odstoupil.

Došly i zásoby uhlí

„Důsledkem je, že jsme v současné době vyčerpali veškeré potenciální rezervy. Došly také zásoby uhlí, na nákup dalších surovin nejsou prostředky. Proto nemůžeme pokračovat v činnosti,“ řekl Schober, který upozornil, že situace ohrožuje tisíce zaměstnanců obou společností. „Uděláme vše pro to, abychom se o své zaměstnance postarali,“ dodal mluvčí společnosti.

Tameh Czech, dříve ArcelorMittal Energy Ostrava, je součástí česko-polského společného podniku Tameh Holding, který spojuje polskou energetickou skupinu Tauron a skupinu ArcelorMittal. Tameh Czech zaměstnává 325 lidí.

To, že by stát nyní poskytl Liberty Ostrava mimořádnou půjčku, v pátek odmítl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Není to prý na pořadu dne a další postup kabinet zvolí podle toho, jak se zachová firma.

Liberty Ostrava chce spustit provoz na vysoké peci až příští rok

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám