Hlavní obsah

Krize v Liberty Ostrava. Téměř polovina Vratimova může přijít o teplo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vratimov/Ostrava

Do svízelné situace se před Vánocemi dostaly asi tři tisíce obyvatel Vratimova na Ostravsku. Hrozí jim, že v případě přerušení dodávek energií ze společnosti Tameh Czech do huti Liberty Ostrava mohou přijít o teplo i teplou vodu, jimiž je Liberty zásobuje. Zachránit je má Veolia Energie, která má huť zastoupit.

Foto: Josef Zajíc

Pohled na huť Liberty Ostrava i provoz Tamehu od Vratimova

Článek

K vyostření problémů došlo poté, co Liberty Ostrava požádala na konci listopadu o ochranu před věřitelem, energetickou společností Tameh. Za dodané energie jí huť dluží téměř 2 miliardy korun, z toho 1,2 miliardy po splatnosti.

Krajský soud v Ostravě vyhlásil 29. listopadu individuální moratorium, které huť před Tamehem chrání. Tameh se proti tomu odvolal a ve čtvrtek podal sám na sebe návrh na insolvenci.

Důvodem je sekundární platební neschopnost způsobená tím, že mu Liberty už téměř půl roku neplatí za dodávané produkty. Podle insolvenčního návrhu dluží nyní Tameh věřitelům po lhůtě splatnosti více než 255 milionů korun. Společnost nemá na uhlí, a proto hrozí, že během několika dní zastaví dodávky energií do huti, na což doplatí i Vratimov.

Vyčerpali jsme všechno. Tameh míří do insolvence, ostravská huť mu přes půl roku nezaplatila

Ekonomika

„Týká se to v podstatě bytových domů, škol, úřadů, kulturního střediska, de facto centra města. Odhadem by se to dotklo asi tří tisíc lidí,“ potvrdil starosta Martin Čech (Nezávislí - STAN) s tím, že napjatou situaci v obou firmách (Liberty Ostrava a Tameh) sleduje.

„Už začátkem týdne jsme proto vstoupili do jednání mezi Liberty a Veolií, která má v huti svoje zařízení. Teď technicky řeší přepojení svých zařízení na to, aby v případě potřeby bylo kontinuálně zachováno teplo pro Vratimov,“ sdělil.

Čech popsal, že Vratimov využívá odpadní teplo z hutě Liberty Ostrava a v případě potřeby, při výpadku výroby v huti, zásoboval město zdroj z Tamehu. „Samozřejmě teď ke konci roku to bylo častěji a častěji,“ podotkl starosta, který věří, že lidé bez tepla nezůstanou. „Teď řešíme havarijní stav, aby dodávky tepla byly zachované. Momentálně teplo máme,“ doplnil.

Veolia je připravena

Společnost Veolia Energie potvrdila, že je připravena převzít dodávky tepla a teplé vody pro část sedmitisícového města.

„Dohodli jsme se s Liberty Ostrava a Vratimovem na provizorním zabezpečení dodávek. Je to pro nás komplikované, ale děláme vše pro to, aby to bylo možné a dodávky tepla městu nemusely být přerušeny. Z technického hlediska je potřeba především postavit propojení horkovodu o celkové délce 35 metrů (tam a zpět), což má zajistit Liberty Ostrava v nejbližších dnech. Pokud by nastal nějaký problém, Veolia je připravena zajistit náhradní technické řešení,“ přislíbila za Veolii Jana Dronská.

Může za to Sandžív Gupta. Miliardový věřitel huti Liberty Ostrava se odvolal proti moratoriu

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám