Hlavní obsah

Stanjura s Jurečkou byli mediátory, vzkázali majiteli huti Liberty Ostrava, aby dorazil po víkendu za Síkelou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Majitel huti Liberty Ostrava či jeho zástupci mají zkraje příštího týdne dorazit na ministerstvo průmyslu a obchodu k jednání o budoucnosti ostravské huti. To je jeden ze závěrů pátečního jednání ministrů financí Zbyňka Stanjury (ODS) a práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) se zástupci Liberty Ostrava, energetické firmy TAMEH a těžební firmy OKD v Ostravě.

Zbyněk Stanjura (vpravo) s Marianem Jurečkou (uprostřed)Video: Pavel Karban, Novinky

 
Článek

Důvodem je špatná finanční situace ostravské hutě, která už na konci listopadu požádala soud o ochranu před největším věřitelem, TAMEHem, jemuž dluží za dodávky energií téměř 2 miliardy korun.

TAMEH se tak sám dostal do platební neschopnosti a podal sám na sebe návrh na insolvenci. Mezi jeho věřiteli je například i těžební firma OKD.

Celkem energetická firma dluží více než čtvrt miliardy korun. TAMEH nemá za co nakupovat uhlí, hrozí proto, že huti za několik dnů zastaví dodávky veškerých energií.

Vyčerpali jsme všechno. Tameh míří do insolvence, ostravská huť mu přes půl roku nezaplatila

Ekonomika

„Online účastníkem jednání byl také ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela,“ poukázal ministr financí Stanjura s tím, že ministři svolali jednání přesto, že má stát omezené možnosti.

„Ale chtěli jsme působit jako mediátor, který dá ty zúčastněné strany k jednomu stolu,“ pokračoval Stanjura.

„Požádali jsme, aby lidé, kteří mají pravomoc jednat jménem vlastníka Liberty Ostrava, urychleně přijeli s takovým plánem na ministerstvo průmyslu a obchodu. Doporučili jsme, aby to bylo zkraje příštího týdne, nejlépe v pondělí nebo v úterý,“ dodal.

Foto: Pavel Karban, Novinky

Zbyněk Stanjura

Stanjura několikrát zopakoval, že řešení situace má v rukou majitel huti. Tím je britský podnikatel s indickými kořeny Sanjeev Gupta, jenž huť ovládá prostřednictvím koncernu GFG Alliance.

„Chceme vidět věrohodný plán. Zatím jsme žádný neviděli,“ upozornil Stanjura.

Uhlí ještě na pět dní

Protože TAMEHu dochází uhlí, což ohrožuje dodávky energií do hutě, dohodl se na jednání s Liberty a OKD na tom, že uhlí bude mít firma ještě na dalších pět dní.

Od koho a za kolik, není jasné. „Vyřešili jsme ten obchodní případ bez účasti státu. Jak? To komentovat nebudu,“ řekl Síkela a ujistil, že v pondělí vypnutí kotlů nehrozí.

„Hovoříme o pěti dnech. Je to krizový scénář, a pokud k němu dojde a vypne se koksovna, pak to musí proběhnout bezpečným a řízeným způsobem. Druhý scénář, který má v rukou majitel Liberty, je, že uhradí podstatnou část svých pohledávek vůči druhé soukromé společnosti,“ nastínil ministr průmyslu.

Krize v Liberty Ostrava. Téměř polovina Vratimova může přijít o teplo

Ekonomika

Uvedl také, že mezi věřiteli Liberty je i stát, protože před časem za huť zaplatil prostřednictvím státní pojišťovny Egap půjčku 1,5 miliardy. Tu nyní huť státu splácí.

Zástupci Liberty Ostrava, TAMEHu ani OKD s novináři nemluvili a budovu ostravské radnice, kde jednání trvalo necelé dvě hodiny, opustili zadním vchodem.

Ministři chtějí hnát problém před EK

Ministr práce a sociálních věci Jurečka uvedl, že obě firmy, Liberty Ostrava i TAMEH, ujistily, že i když jsou ve finančních těžkostech, mzdy zaměstnancům vyplatí. U hutě se jedná o necelých 6 tisíc lidí, v TAMEHu jde o více než 300 zaměstnanců.

„Obě firmy počítají s tím, že to zvládnou. Zaměstnance nechtějí ani propouštět, protože by je obtížně získávali zpět,“ doplnil Jurečka s tím, že je stát připraven i na variantu, že by takový optimistický scénář nenastal.

Foto: Pavel Karban

Ministr financí Zbyněk Stanjura (vlevo) a ministr práce Marian Jurečka na jednání ohledně situace v huti Liberty Ostrava na ostravské radnici

Připomněl, že Liberty nebo TAMEH nejsou jedinými firmami (nejen u nás, ale i v EU), které mají v současné době problémy. Vláda by tak podle něj měla toto téma otevřít na jednání EK.

Tam by se mělo debatovat i o tzv. přelévání peněz mezi podniky jednoho vlastníka v členských státech EU. Poukázal na to Stanjura, který měl na mysli chování skupiny Liberty, jež vlastní více hutních podniků v Evropě.

„Velmi často, když taková velká firma kupuje novou akvizici, se to vlastně vyjednává na evropské úrovni a myslím, že situace je zralá na to, aby to česká vláda řešila i na té evropské úrovni,“ uvedl Jurečka.

Odbory nechtěli

Na jednání s ministry nebyly přizvány odbory ani jedné z firem. Předseda OS KOVO v Liberty Ostrava Petr Slanina má za to, že přizván být měl.

„Vadí nám to, protože nám jde hlavně o přežití a o zachování všech pracovních míst, která tady jsou,“ připomněl Slanina s tím, že na situaci, jež nastala, upozorňovali odboráři už před čtyřmi lety, kdy Sanjeev Gupta kupoval huť od skupiny ArcelorMittal. Ta si totiž ponechala tehdejší energetiku, dnes TAMEH.

„Bylo zcela jasné, že dvě firmy na sobě tak závislé nemůžou existovat pod stejnou smlouvou, která existovala za doby, kdy ty firmy byly spřízněné,“ dodal Slanina a potvrdil, že z pohledu zaměstnanců v huti je situace velice špatná.

„Lidé jsou nervózní,“ prozradil Slanina, který má za to, že ve sporu mezi Liberty Ostrava a TAMEHem nejde o peníze, ale o smlouvu, jež má trvat ještě minimálně dalších pět let. „Je absolutně nevýhodná pro dva samostatně fungující podniky,“ uzavřel.

Může za to Sandžív Gupta. Miliardový věřitel huti Liberty Ostrava se odvolal proti moratoriu

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám