Hlavní obsah

Liberty Ostrava požádala soud o ochranu před dodavatelem energií, dluží mu přes miliardu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O ochranu před jedním z věřitelů, společností Tameh, požádala u Krajského soudu v Ostravě huť Liberty Ostrava. Podle informací Novinek a Práva dluží huť Tamehu za energie více než miliardu korun.

Foto: Pavel Karban, Právo

Logo Liberty Ostrava

Článek

„Můžu potvrdit, že ve středu ráno bylo vyhlášeno individuální moratorium proti dodavateli energií. To podniku umožní dokončit a realizovat plán preventivní restrukturalizace, jehož součástí je opětovné spuštění vysoké pece č. 3 a navýšení výroby podniku,“ sdělila mluvčí hutě Kateřina Zajíčková.

Restrukturalizace má podle ní zajistit, aby byla huť v takové pozici, jaká jí umožní dlouhodobé úspěšné fungování, z něhož budou mít prospěch všichni věřitelé, zaměstnanci a partneři. „Cílem individuálního moratoria je umožnit podniku vyjednat podmínky pro nákup energie za běžných tržních podmínek. Individuální moratorium nezahrnuje žádnou jinou společnost skupiny Liberty Steel a současně nemá žádný negativní dopad na každodenní provoz nebo vztahy s dalšími partnery,“ ujistila mluvčí.

Soud návrh firmy přijal, huť má nyní měsíc na předložení plánu restrukturalizace. V návrhu na moratorium měla Liberty Ostrava uvést, že počítá se vstupem investora a chystá prodej emisních povolenek či nepotřebného majetku. To ale mluvčí Zajíčková nepotvrdila.

Rozhodnutí firmy požádat o ochranu před věřitelem vítají odboráři. „Dozvíme se tak, jakou restrukturalizaci a kroky majitel chystá. Nám to dosud nesdělil, teď to bude muset říct,“ upozornil předseda OS KOVO v Liberty Ostrava Petr Slanina. Ten potvrdil, že firma požádala o ochranu před firmou Tameh. Slanina věří, že tak skončí doba nejistoty. Toho, že by návrh o ochranu před věřitelem byl naopak začátek definitivního konce huti, si nemyslí. „To, co majitel udělal, vnímám tak, že tady je snaha zachránit huť, aby mohla být dále provozuschopná,“ řekl Slanina.

Ostravská huť Liberty zavírá poslední vysokou pec, lidé se bojí o práci

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám