Hlavní obsah

Gazprom: Obnovení dodávek přes Nord Stream 1 závisí na Siemensu. Nechápeme, zní z Německa

Dodávky plynu přes Nord Stream 1 nebudou obnoveny, dokud Siemens Energy neopraví vadné zařízení, sdělil agentuře Reuters zástupce generálního ředitele Gazpromu Vitalij Markelov. Podle něj z turbíny uniká motorový olej. Siemens to nechápe - únik podle něj není důvodem pro uzavření plynovodu, provoz prý neovlivňuje.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Trubky plynovodu Nord Stream 1 v německém Lubminu

Článek

Gazprom v pátek oznámil, že neobnoví dodávky plynu do Evropy přes plynovod Nord Stream 1, který byl minulý týden mimo provoz kvůli plánované údržbě. Během ní se ale podle společnosti našla závada – z turbíny na kompresorové stanici unikal motorový olej.

A dokud nedojde k nápravě, plyn do Evropy nepoteče, vzkázal ruský plynárenský gigant. „Měli byste se zeptat Siemensu. Nejprve musí opravit zařízení,“ odpověděl agentuře Reuters Markelov během Východního ekonomického fóra ve Vladivostoku.

Siemens: Únik oleje lze na místě utěsnit

Společnost Siemens Energy, která sídlí v německém Mnichově, ale v úterý uvedla, že situaci nerozumí. Problém v podobě úniku motorového oleje prý není důvodem k tomu, aby byl plynovod zavřen.

„Na základě informací, které nám byly o víkendu poskytnuty, prezentaci této nové situace nechápeme. Proto až do odvolání je naše vyhodnocení situace takové, že nejde o technický důvod pro zastavení provozu. Takové úniky běžně neovlivňují provoz turbíny a lze je na místě utěsnit,“ uvedl Siemens v písemném prohlášení.

Neobnovíme dodávky plynu do Evropy, dokud nezrušíte sankce, vzkázala Moskva

Evropa

Nord Stream 1 je hlavní trasou pro přepravu ruského zemního plynu do Evropské unie. Přepravuje plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře. Z Německa jsou na něj navázány plynovody do dalších zemí včetně České republiky.

Maximální kapacita Nord Streamu 1 je až 167 milionů metrů krychlových plynu za den. Moskva ale už v červnu snížila dodávky na 40 procent kapacity, a v červenci dokonce na 20 procent. Zdůvodnila to problémy s údržbou a sankcemi, které podle ní brání návratu a instalaci plynové turbíny. Podle evropských zástupců ale jde o politické rozhodnutí.

Anketa

Věříte představitelům Gazpromu, že únik oleje z turbíny brání obnovení provozu plynovodu Nord Stream 1?
Ano
9,8 %
Ne
90,2 %
Celkem hlasovalo 8400 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám