Hlavní obsah

EU poprvé dovezla více LNG z USA než potrubního plynu z Ruska

V červnu vůbec poprvé v historii dovezla Evropská unie více zkapalněného plynu (LNG) z USA než ruského plynu přes plynovody. Na svém twitterovém účtu to ve čtvrtek uvedl ředitel Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Fatih Birol.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Nedávné prudké snížení toků ruského zemního plynu do EU znamená, že toto je první měsíc v historii, kdy EU dovezla více plynu prostřednictvím LNG z USA než potrubím z Ruska. Pokles ruské nabídky vyžaduje úsilí snížit poptávku v EU, aby se připravila na tuhou zimu,“ sdělil Birol.

Ten navíc už minulý týden vyzval Evropu, aby se okamžitě připravila na úplné přerušení dodávek ruského plynu během nadcházející zimy. Evropské vlády by měly přijmout opatření ke snížení poptávky a ponechat v provozu stárnoucí jaderné elektrárny, řekl Birol v rozhovoru s listem Financial Times.

Evropa přeplatila Asii

Ruský státní dodavatel plynu Gazprom výrazně utáhl kohoutky plynovodu Nord Stream 1 směrem do Německa, potažmo Evropy v polovině června. Zdůvodnil to zpožděním při opravě kompresorových turbín firmou Siemens Energy. Ta se proti tomu ohradila. [celá zpráva]

Od 11. července navíc bude Nord Stream 1 na dva týdny zcela mimo provoz kvůli každoroční údržbě.

Německo jedná o případné záchraně Uniperu, který dodává plyn i českým firmám

Ekonomika

V loňském roce Evropská unie z Ruska dovezla 155 miliard krychlových metrů zemního plynu. Ruský plyn se tak podílel zhruba 45 procenty na celkovém dovozu plynu do EU a zhruba 40 procenty na celkové spotřebě plynu v EU.

Se začátkem války na Ukrajině se ale EU a Velká Británie začaly orientovat na trh s LNG. IEA už začátkem června informovala, že v dubnu byl dovoz do Evropy rekordní, přičemž naprostá většina dodavatelů pocházela z USA. Za rychlým zvýšeným objemem dodávek stála skutečnost, že Evropa při spotových cenách přeplatila tradiční kupce z Asie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám