Hlavní obsah

Siemens Energy se ohradila vůči ruským tvrzením ohledně dodávek plynu

Společnost Siemens Energy se ohradila vůči tvrzení Ruska, že muselo omezit dodávky plynu do Německa, protože firma neprovedla včas servis turbín, napsala agentura DPA.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

„Je velmi pohodlné zatáhnout do toho podnik, který je v Rusku známý,“ uvedl šéf firmy Siemens Energy Joe Kaeser v rozhovoru s německým listem Süddeutsche Zeitung. „I kdyby tomu tak bylo, nikdy by to neospravedlnilo tak velké omezení toku plynu,“ dodal.

Rusko hrozí, že úplně vypne Nord Stream. Cena plynu raketově stoupá

Ekonomika

Ruská státní plynárenská společnost Gazprom minulý týden výrazně omezila dodávky plynovodem Nord Stream 1, což zdůvodňuje zpožděním při opravě kompresorových turbín firmou Siemens Energy. Německý ministr hospodářství Robert Habeck však omezení dodávek označil za politicky motivovaný krok, kterým se Rusko snaží vyvolat nejistotu a zvýšit ceny plynu.

Nord Stream 1 přepravuje plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře. Německá vláda minulý týden kvůli problémům s dodávkami plynu z Ruska vyhlásila stav výstrahy, což je druhý ze tří varovných stupňů krizového plánu pro dodávky plynu.

Reklama

Výběr článků

Načítám