Hlavní obsah

EU končí s ruskou naftou, ČR má výjimku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli vstoupí v platnost embargo na dovoz ruských ropných produktů do Evropské unie. To znamená, že se do ní loděmi nedostane kromě ruského asfaltu nebo třeba plastů ani ruská nafta, která se na celkových dovozech do Evropy podílela bezmála polovinou.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Plnicí stanice autocisteren ve skladu státního distributora paliv Čepro v Hněvicích na Litoměřicku

Článek

Česko ale má ještě výjimku. Naftu z ruské ropy může dovážet z některých jiných zemí EU, například ze Slovenska, kam může ruskou ropu nadále dodávat ropovod Družba. Tato výjimka platí do konce letošního roku.

Dodavatelé na evropském trhu nicméně nyní v důsledku embarga hledají nové oblasti, odkud naftu dovážet, protože možnost navýšení kapacit evropských rafinerií je omezená.

Garantujeme, že na trhu bude dostatek pohonných hmot
Marek Roll

Čeští motoristé se podle představitelů státní společnosti Čepro, která mimo jiné pro Správu státních hmotných rezerv udržuje ropné produkty, nedostatku nafty obávat nemusejí.

Rusko zatím nebude kvůli embargu snižovat produkci ropných produktů

Ekonomika

„Garantujeme, že na trhu bude dostatek pohonných hmot,“ řekl Právu mluvčí Čepra Marek Roll.

Uvedl, že přes systém Čepra proteče asi polovina objemu nafty, který se v tuzemsku spotřebuje.

„Nekupujeme žádnou ruskou naftu. Meziročně jsme navýšili import nafty o více než 50 procent. Dlouhodobě rozšiřujeme portfolio svých dodavatelů ze zemí EU, mimo Českou republiku jde především o dodavatele z Německa, Polska a Rakouska,“ vysvětlil Roll.

Doplnil, že EU před válkou na Ukrajině dovážela z Ruska asi polovinu své spotřeby ropných produktů.

„Tento objem je díky mnohaměsíční snaze o nalezení substituce nahrazován dovozem z jiných destinací. Pokud tedy nedojde k další eskalaci konfliktu, nepředpokládáme zásadní nedostatek pohonných hmot na trhu,“ dodal.

Společnost Orlen Unipetrol, která v České republice provozuje rafinerie v Kralupech nad Vltavou a Litvínově, má podle mluvčího Pavla Kaidla dodávky ropy zajištěné v dostatečném množství.

„Tím pádem je v obou našich rafineriích zajištěna i kontinuita výroby pohonných hmot a jejich následná distribuce pro český trh,“ řekl Právu Kaidl.

Soběstačnost Česka je poloviční

Doplnil, že ve zdejších rafineriích firma vyrábí pohonné hmoty z ropy, která pochází z různých regionů Evropy, Asie, Afriky a Ameriky.

„Proto jsme schopni nastavit naši obchodní politiku tak, abychom dostáli našim exportním závazkům i poté, kdy embargo vejde v platnost,“ dodal.

Ropa zlevňuje, ale benzin zdražuje. Stojí za tím marže rafinerií

Ekonomika

Využití ruské ropy v českých rafineriích významně klesá. „V české skupině Orlen Unipetrol jsme snížili závislost na ruské ropě z 80 procent na přelomu tisíciletí na aktuálních méně než 50 procent. Ruskou ropu zpracováváme pouze v litvínovské rafinerii a její podíl tam činí zhruba 75 procent. Rafinerie v Kralupech nad Vltavou zpracovává pouze neruskou ropu,“ vysvětlil Kaidl.

Česko je však podle tiskového mluvčího České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu Václava Louly ve výrobě nafty soběstačné jen asi z poloviny.

„Platí, že Česká republika není soběstačná v motorové naftě a musí asi dva miliony tun nafty ročně dovážet. Dodávky budou zejména ze Slovenska a Německa,“ sdělil Právu.

Členské země EU se v pátek dohodly na cenových stropech

Zástupci vlád členských zemí Evropské unie se v pátek dohodli na cenových stropech na ropné produkty z Ruska. Informovalo o tom švédské předsednictví EU.

U nafty bude podle diplomatů cenový strop činit 100 dolarů za barel a u topných olejů 45 dolarů za barel, uvedla agentura Reuters. Opatření by mělo vstoupit v platnost v neděli.

EU, skupina ekonomicky vyspělých zemí G7 a s nimi také Austrálie už od 5. prosince zavedly maximální cenu 60 dolarů za barel ruské ropy přepravované po moři.

V případě překročení tohoto limitu je zakázáno ropu převážet a pojišťovat její přepravu. Stejným způsobem by měly fungovat i cenové limity u ropných produktů.

Cenové stropy jsou součástí reakce západních zemí na útok ruských vojsk na Ukrajinu. Doplňují už dříve schválené embargo na dovoz ropy a ropných produktů z Ruska do EU.

Embargo na dovoz ropy začalo platit 5. prosince a embargo na ropné produkty vstoupí v platnost v neděli.

I v případě výpadku dodávek drží stát rezervy ropy a ropných produktů. „Podle aktuálních informací je u benzínu i nafty situace stabilní a na českém trhu je pohonných hmot dostatek. Také dodávky jsou plynulé. O embargu distributoři věděli s předstihem, takže 5. únor by je neměl z hlediska jejich stavu zásob, ale ani objednávek u dodavatelů pro příští období překvapit,“ řekl Právu předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr.

„Co se týká našich nouzových zásob, pak zásoby ropy a ropných produktů máme v tuto chvíli zhruba na 88 dnů. V reálu jsou ale zásoby vyšší, protože k tomu, co má stát ve svých zásobách, je potřeba připočítat ještě komerční zásoby,“ doplnil.

EU se chystá na zákaz ruských ropných produktů. V ČR bude nafty dost, míní analytik

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám