Hlavní obsah

Rusko zatím nebude kvůli embargu snižovat produkci ropných produktů

Rusko zatím nevidí důvod, proč by mělo na blížící se embargo Evropské unie reagovat výrazným snížením produkce svých rafinerií. V pátek to podle agentury Interfax řekl ruský ministr energetiky Nikolaj Šulginov. Embargo na ruské pohonné hmoty vstoupí v platnost 5. února.

Foto: Tatiana Meel, Reuters

Pohled na ruský ropný přístav Kozmino nedaleko Vladivostoku.

Článek

„Jakmile bude embargo uvaleno, zvážíme, k čemu to povede. Zatím nemáme důvod se domnívat, že bude drasticky omezena rafinace nebo produkce ropných produktů,“ řekl novinářům Šulginov.

Rusko podle něj také neuvažuje o změně harmonogramu údržbových prací v rafineriích.

V rámci protiruských sankcí zaváděných kvůli ruské invazi na Ukrajinu začal počátkem prosince platit zákaz dovozu ruské ropy do Evropské unie a zemí G7; dovoz ropovodem Družba, který se týká Česka, Slovenska a Maďarska, má z embarga výjimku.

Od 5. února vstupuje v platnost embargo na dovoz ropných produktů. Navíc ve stejný den začíná platit zákaz námořní přepravy ruské ropy a ropných produktů, pokud jsou prodávány za ceny vyšší, než je stanovený strop. Pro ropu byl zatím stanoven strop na 60 dolarů (1300 Kč) za barel, pro ropné produkty ještě stanoven nebyl.

Rusko na strop reagovalo zákazem dodávek ropy a ropných produktů do zemí uplatňujících cenový strop.

Šulginov současně oznámil, že cena dodávek ruského plynu do Běloruska v roce 2023 zůstane na stejné úrovni jako loni, tedy 128,5 dolaru (2800 Kč) za tisíc metrů krychlových. Platby se realizují v ruských rublech.

EU se chystá na zákaz ruských ropných produktů. V ČR bude nafty dost, míní analytik

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám