Hlavní obsah

Ropa zlevňuje, ale benzin zdražuje. Stojí za tím marže rafinerií

Ceny pohonných hmot u čerpacích stanic v posledních týdnech zase rostou. Nejprodávanější Natural 95 se podle společnosti CCS ve středu prodával v průměru za 37,83 Kč a nafta za 37,67 Kč. Za zdražováním stojí rostoucí marže rafinerií.

Foto: Marton Monus, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„U benzinu nastalo od počátku roku poměrně výrazné zdražení z 36,14 na 37,83 Kč, tedy o 1,70 Kč za litr, zatímco u nafty jsou ceny prakticky stejné jako na začátku roku,“ řekl Právu analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Proč opět paliva zdražují? Podle Tomčiaka je to dáno maržemi rafinerií.

„Ty u benzinu z 12 dolarů na počátku roku stouply na 25 dolarů za barel, tedy dvojnásobně. U nafty marže naopak klesly z 51 dolarů na 39 dolarů za barel. Je to trochu paradoxní, protože u nafty lze spíše očekávat snížení nabídky po zavedení embarga na dovoz ruských ropných produktů, které začne v Evropské unii platit od neděle. Zdá se ale, že se celý Evropský trh snaží předzásobit a nabídka je vyšší,“ prohlásil Tomčiak.

Pohonné hmoty opět zdražily

Ekonomika

Výhled pro následující týdny podle něj není úplně příznivý, v nejbližším týdnu by měly ceny benzinu růst o dalších 30 haléřů na litr a překročit tak hranici 38 Kč.

Ceny klesnou koncem února

„Ke konci února ale nastane zlevnění cen pohonných hmot, protože poměrně výrazně zlevnila ropa Brent, která se aktuálně obchoduje na úrovni 83 dolarů za barel, což je o pět dolarů méně než před dvěma týdny. To se bude s postupem času promítat do cen pohonných hmot,“ doplnil.

Hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček připomněl, že ještě většímu zdražování brání silná koruna vůči americkému dolaru. Ten aktuálně stojí přibližně 21,60 Kč, když počátkem roku to bylo o korunu více.

Křeček také podotkl, že v minulém týdnu se po dlouhé době cena benzinu dostala nad cenu nafty.

„V minulosti se to většinou dělo až se začátkem jarní sezony, kdy klesala poptávka po topné naftě, nyní se to ale díky mírnější zimě projevuje dříve,“ řekl Právu Křeček.

Foto: Novinky

Průměrné ceny pohonných hmot v ČR k 1. únoru 2023

Paliva zdražila

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám