Hlavní obsah

Dodavatelé energií zmátli lidi, rozeslali i ceníky bez stropů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemálo lidí v těchto dnech vylekaly dopisy od dodavatelů energií s tabulkovými rozpisy cen od Nového roku, které přesahují vládou stanovené cenové stropy. Příjemci ale nemusejí panikařit, takový přehled cen je pouze orientační, neboť ukazuje, jak by ceny vypadaly nebýt vládních stropů.

Foto: Profimedia.cz

Dodavatelé elektřiny poslali ceníky, zálohy ale budou počítat z jiných, zastropovaných částek.

Článek

Dodavatelé většině lidí v těchto dnech stanovují nové zálohy a o skutečné výši plateb je budou teprve informovat. Každopádně platí, že přes vládní strop by základní ceny jít neměly.

„Zprvu jsem byl zaskočen, když jsem otevřel e-mail od ČEZ. Zprávu jsem zběžně přelétl očima a rychle rozklikl sazebník v příloze. Hlásil cenu přes 14 000 Kč za MWh plynu,“ řekl Právu 45letý Martin ze středních Čech.

„Až pak jsem si zprávu přečetl pozorněji a uvědomil jsem si, že jde o cenu, jež by platila nebýt stropu, a můj výměr bude skutečně nižší,“ dodal.

PŘEHLEDNĚ: Kolik je možné uspořit snížením spotřeby energií

Finance

Třeba v případě ČEZ by podle rozesílaných ceníků u nejběžnější distribuční sazby D02d u tarifu bez závazku lidé od ledna platili 14,16 Kč za kWh, avšak se zohledněním stropu cen budou za kWh platit 8,20 Kč. U těch, kteří elektřinou topí, by to bylo bez zastropování ve vysokém tarifu 12,54 Kč za kWh, se stropem ale tyto domácnosti budou platit 6,50 Kč za kWh.

Připočítat se musí distribuce i paušály

O tom, že od ledna zvednou ceny elektřiny i zemního plynu, informují dodavatelé v těchto dnech statisíce zákazníků. Potvrzují při tom, že vládou stanovené stropy cen platí, ačkoliv ceník pak vypadá jinak – mimo jiné i proto, že stát firmám zbytek ceny doplácí.

„I přes to, že navyšujeme ceník, chceme vás ubezpečit, že od 1. ledna budou platit zastropované ceny dle rozhodnutí vlády ČR,“ ujišťuje klienty například Pražská plynárenská, přičemž tuto informaci zdůrazňuje tím, že ji v dopise orámovala. „Pokud se situace na trhu nezmění, ceník vejde v platnost po ukončení státního zastropování cen energií,“ vysvětluje dále dodavatel.

Vládní strop na ceny ovšem platí pro celý příští rok. Experti se navíc domnívají, že ho vláda bude muset prodloužit i přinejmenším do přespříštího roku.

Drtivá většina těch, kterým se mění ceny, tedy bude od Nového roku platit za proud i plyn cenu na stanovené úrovni 6 Kč za kWh silové elektřiny včetně DPH a 3 Kč za kWh plynu rovněž včetně daně. Není to ale cena konečná, protože do té se započítávají ještě další platby. Připočíst je nutné ještě tzv. regulovanou část stanovenou Energetickým regulačním úřadem.

Z ceníku ČEZ vyplývá, že zákazník za spotřebovanou kWh zaplatí podle sazby 6,50 až 8,82 Kč. K tomu je ještě třeba připočíst stálou měsíční platbu a platbu za rezervovaný příkon podle jističe.

Začnou rozesílat nové rozpisy záloh

Až do října odběratelé ještě platili za podporu obnovitelných zdrojů 600 Kč za každou spotřebovanou MWh. Tato platba je až do konce příštího roku zrušena.

Dodavatelé nyní budou rozesílat nové rozpisy záloh od ledna. V těch bude cenový strop zohledněn. Největší dodavatel ČEZ je začne rozesílat od pondělí, v nejbližší době je začne posílat i PRE.

Změny cen se netýkají těch, kdo pořád ještě mají cenu zafixovanou.

Zastropování cen energií by mohlo platit i v roce 2024, připustil Fiala

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám